УЧАСТИЕ НА ОИЦ-ЛОВЕЧ В ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ „ГРИЖА В ДОМА В ОБЩИНА ЛЕТНИЦА“

На 29. 03. 2023 г. от 10:00 часа в Заседателна зала "Форум" в сградата на Община Летница се проведе пресконференция във връзка с изпълнението на Проект BG05SFPR002-2.001-0129 „Грижа в дома в община Летница“, процедура за директно предоставяне на БФП BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“, по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския съюз, в която  участие взе и екипът на Областен информационен център–Ловеч. Общата стойност на отпуснатите финансови средства е в размер на 159 346,01 лв., представляващ 100 % безвъзмездна финансова помощ.

   Основната цел на проекта е да се осигури подкрепа в домашна среда за представителите на целевите групи, живеещи на територията на община Летница.

  Кметът на Община Летница д-р Красимир Джонев запозна присъстващите със заложените по проекта дейностите, които са насочени към:

- Възрастни лица в невъзможност за самообслужване;

- Лица с увреждания. 

  При стартиране на проектните дейности към 01. 03. 2023 г. по проекта са включени общо 37 лица, на които се предоставят следните дейности:

1. Почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания.

2. Доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост. Заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите).

3. Предоставяне на лицата от целевата група на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително консултации с диетолог и др. специалисти /при необходимост/.

 Изпълнението на дейностите по Проект BG05SFPR002-2.001-0129 „Грижа в дома в община Летница“ ще доведе до подобряване на качеството на живот и възможностите за социално включване на възрастни лица в невъзможност за самообслужване и лицата с увреждания, чрез осигуряване на комплекс от услуги предоставени в домашна среда.

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕСИФ в Р България.