Събитие по проект „Знания за Натура 2000“ се проведе в Търговище

Информационна среща в рамките на втората национална кампания на тема: „Роля и участие на заинтересованите страни в процеса на разработване на планове за управление на Натура 2000“ се проведе в четвъртък, 30 март т.г., в Търговище. В събитието се включиха представители на областната и общински администрации в региона, на държавни институции, неправителствени организации и др. Участие взе и представител на Областния информационен център - Търговище.

Фокус на срещата беше предстоящото изработване на планове за управление на мрежата „Натура 2000“, в които ще залегнат мерките за опазване на целеви видове и природни местообитания по Директивата за птиците и Директивата за местообитанията на територията на мрежата „Натура 2000“. Това ще допринесе за прилагането на политиката и законодателството на ЕС не само в областта на двете природозащитни директиви, но и за изпълнението на Стратегията за биоразнообразие до 2030 г., както и на Европейския зелен пакт.

Екомрежата обхваща около 35% от територията на България. Опазват се 90 типа природни местообитания, 124 вида животни и растения и 119 вида птици. В нея са разположени много населени места, много хора, които развиват бизнес, земеделие и пр. „В процеса на разработването на плановете за управление трябва да бъдат отчетени и техните интереси. Затова е важно е да бъде намерен балансът между природата и хората чрез мерките, залегнали в плановете, които ще бъдат изпълнявани за 6-годишен период“, каза Светлана Папукчиева, ръководител на екипа на консорциум "Комуникации за Натура 2000".

Във втория панел на срещата доц. д-р Лъчезар Пехливанов от „Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания“ при БАН разясни подробно мерките, които са в Националната рамка за приоритетни действия (НРПД) за Натура 2000 в България 2021–2027 г. Това е стратегическият документ с общо 74 мерки за възстановяване и запазване на благоприятния природозащитен статус на естествените местообитания и видовете от интерес за България и Европейския съюз. Тези мерки трябва да бъдат включени в управленските планове за действие на регионално равнище, за да бъде заделен финансов ресурс за тяхното изпълнение от фондовете на ЕС, други донори и националния бюджет, посочи доц. Пехливанов.

Информационната кампания е част от проект BG16M1OP002-3.006-0001-C04 „Знания за Натура 2000“ на Министерство на околната среда и водите и се провежда в 28-те областни центъра у нас.