ОИЦ ВРАЦА СЕ ВКЛЮЧИ В ОБУЧЕНИЕ ПО ЕВРОПЕЙСКА ПРОГРАМА ЗА УЧЕНЕ НА ВЪЗРАСТНИ

    На 3 април 2023 г. ОИЦ-Враца взе участие като член на Областната координационна група за учене през целия живот в пилотната област Враца в обучение на тема: „Усъвършенстване на комуникационните и презентационни умения“. Дейността е по проект №101051614 – IRPEAAL – ERASMUS-EDU-2021-AL-AGENDA-IBA „Изпълнение на обновените приоритети на Европейската програма за учене на възрастни“., който се осъществява чрез финансовата подкрепата на програма „ЕРАЗЪМ +“, общата стойност на проекта възлиза на: 277 926.00 евро.

   Целта на обучението е да се осигури възможност за информираност и подобряване на уменията на участниците в него. Включват се членове на Общинската координационна група за учене през целия живот – представители на фирми, образователни, културни и държавни институции.

   Обучението „От класическия Power Point към модерните техники на презентиране“ цели да надгради и насърчи развитието на ключови житейски умения – умението ефективно да се комуникират идеи и послания пред публика и умението тези идеи и послания да бъдат представени чрез Power Point презентация. Чрез лекции и практически занятия индивидуално или в малки групи трябва да се направи връзка с реални житейски и професионални ситуации.

   Основните дейности по проекта обхващат, разработване и тестване на модел на споделен ангажимент на заинтересованите страни за повишаване на квалификацията на възрастни в 4 пилотни общини– Бургас, Враца, Силистра, Търговище. Разработване и прилагане на комуникационна стратегия за насърчаване на ползите от валидирането на знанията, умения и компетентности, придобити чрез неформално и информално учене. Активиране на местни заинтересовани страни – обществени библиотеки, читалища, музеи, организации на гражданското общество за развитие и подпомагане на умения за цял живот чрез обмен на най-добри практики и серии от обучителни уебинари и публични лекции и др.

   Проектът се изпълнява от Министерството на образованието и науката в подкрепа на политиката си за подпомагане на учене през целия живот и осигуряването на възможности за трудова и личностна реализация на всички членове на обществото.