ОСВЕТИХА РЕСТАВРИРАНИЯ ПО INTERREG V-A РУМЪНИЯ – БЪЛГАРИЯ ХРАМ „СВЕТА ПЕТКА“ В РУСЕ

Тържествена света литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум на 2 април в обновения по Interreg V-A Romania – Bulgaria 2014 – 2020 русенски храм „Света Петка“ . В нея участваха още епископ на Васлиу и Харгита Андрей, игуменът на Троянския и Бачковския манастир Сионий, Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарият на Русенския митрополит, както и свещеници от Румъния и България. В събитието по освещаване на реставрираната църква участваха още кметът Пенчо Милков, областният управител Анатоли Станев, други официални лица и миряни.  

Църквата „Света Петка“ е сред най-ярките представители на храмовото изкуство, недвижима културна ценност от местно значение. Проектирана е от русенския архитект Любен Динолов през май 1939 г.. Проектът е първият смел и сполучлив опит за пресъздаване на Кръглата църква (Златната църква) в Преслав, построена по времето на цар Симеон I. Строителството на „Света Петка“ е завършено през 1943 г. , но през годините следствие на ВиК аварии тя започва да пропада.

Днес храмът е изцяло обновен благодарение на проект „Християнското наследство по протежение на културния коридор Русе – Гюргево”. По същия трансграничен проект в Русе е ремонтирана църквата „Свети Георги“ , от румънска страна е изцяло обновен храмът „Свети Пантелеймон“ в село Ведя, окръг Гюргево.

Приблизително 1,4 милиона лева са били нужни за цялостното конструктивно укрепване на храма „Света Петка“,  за реставрация на стенописите и иконостаса. Изцяло са подменени подът на храма и неговата ограда, направена е нова вертикална планировка и е осигурен подход за достъп на хора с увреждания. По проекта в двора на църквата е изграден Туристически експозиционен център, в който са представени над 100 различни църковни артефакта:  книги, икони, картини и одежди.

В храма „Свети Георги“ са инвестирани около 330 000 лева, а в румънската църква са вложени около 800 000 лева.

В рамките на проекта е разработена и обща стратегия за съхранение и използване на културното, религиозното и историческото наследство като основа за устойчиво развитие на културния и религиозен туризъм в трансграничния район Русе – Гюргево. Изготвени са три интегрирани туристически продукта за такъв вид туризъм в трансграничния регион с еднодневни и двудневни маршрути, като в тях бяха включени като туристически обекти трите реставрирани по проекта храма. Новите туристически продукти носят следните имена: “Християнското културно наследство в духовното пространство Русе – Гюргево”, „По следите на общите светци, закрилящи българи и румънци”  и „История и цивилизация в културния коридор Русе – Гюргево” – еднодневен и двудневен маршрут.

За да се гарантира устойчивостта и надграждането на постигнатите по проекта резултати, е създадена неформална мрежа на заинтересованите страни за устойчиво развитие на културен и религиозен/поклоннически туризъм в трансграничния регион Русе – Гюргево. На съвместен българо-румънски форум, проведен в Окръжен съвет – Гюргево, е приет устав на мрежата и е подписан меморандум за сътрудничество. Същевременно в град Русе и окръг Гюргево са  поставени 15 туристически указателни табели, насочващи туристите към трите реставрирани църкви. Издадена е информационна брошура с трите интегрирани туристически продукта.