ОИЦ-ЛОВЕЧ С УЧАСТИЕ ВЪВ ВТОРО РЕГИОНАЛНО СЪБИТИЕ ЗА ОБЛАСТ ЛОВЕЧ ПО НАТУРА 2000

На 04 април 2023 г. в Конферентната зала на хотел „Президиум Палас“ в гр. Ловеч се проведе второто регионално събитие по проект „Знания за Натура 2000“ за област Ловеч, в което участие взе и екипът на Областен информационен център - Ловеч. Актуалната тема „РОЛЯ И УЧАСТИЕ НА ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ СТРАНИ В ПРОЦЕСА НА РАЗРАБОТВАНЕ НА ПЛАНОВЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА НАТУРА 2000“ привлече повече от 20 души от цялата област, представители на: РИОСВ, общински администрации от област Ловеч, държавни горски и ловни стопанства  и др. Събитието беше открито от инж.Зорница Йоткова, Директор на РИОСВ-Плевен.

В първия панел бе представена логиката на разработването на плановете и тяхното място в цялостния процес на управление на „Натура 2000“. Разяснени бяха основните функции на плановете и елементите на тяхното съдържание. Във втория панел бе представена Националната рамка за приоритетни действия (НРПД), процесът на нейното разработване и форматът, утвърден от Европейската Комисия (ЕК). Разяснена бе връзката между мерките в НРПД и целите, които България си поставя за поддържане или подобряване на природозащитното състояние на видовете и типовете природни местообитания, които се опазват чрез екологичната мрежа. Представена бе системата за мониторинг за изпълнението на НРПД и индикаторите, на базата на които това ще се осъществи. В третия панел бе извършен преглед на детайлното описание на всички мерки от НРПД. В рамките на четвъртия панел бе проведена заключителната дискусия „Питай за Натура 2000“.

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕСИФ в Р България.