ЗАПОЧВА ИЗГРАЖДАНЕ НА МОДЕРЕН ЛАБОРАТОРЕН КОМПЛЕКС С ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА НЦЗПБ

Церемония за началото на строително-ремонти работи за изграждане на модерен лабораторен комплекс по проект BG05M2OP00I — 1.002—0001 „Фундаментални, транслиращи и клинични изследвания в областта на инфекциите и инфекциозната имунология” се състоя в Лабораторен комплекс на Център за компетентност към Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). 

В проекта си партнират Националният център по заразни и паразитни болести, Институтът по микробиология „Стефан Ангелов” към Българската академия на науките, Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и Медицинският институт на Министерството на вътрешните работи. Стойността на проекта е 23 638 258 лв., осигурени от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020, като 85% от финансирането е от бюджета на EC, а 15% - от националния бюджет.

Основната цел е да се осигури бърз и ефективен трансфер на фундаменталните научи и изследвания в областта на инфекциите и имунния отговор към медицинската практика за нуждите на индивидуалното и обществено здраве.

По проекта се финансира създаването на уникален за България научноизследователски комплекс „Център за компетентност” в съответствие с най—добрите европейски и световни стандарти, осигурен с оборудване от последно поколение и екип от изключителни специалисти.

Резултатите от дейността на Центъра за компетентност са предпоставка за разработването и прилагането на модели за навременна и точна диагностика на инфекциозните заболявания, предотвратяването на епидемични взривове от нови и непознати патогени и прогнозирането на епидемии.

Научните достижения на Центъра ще имат голямо приложение и в разработването на персонализирани методи за диагностика, мониторинг и лечение на остри и хронични инфекции, които са в основата на „медицината на бъдещето”.

Важна част от проекта, който се изпълнява от средата на 2018 г., е ремонтът на базата на НЦЗП Б на бул. „Генерал Столетов” 44А за над три милиона лева и превръщането й в модерен лабораторен комплекс. Ще бъдат изграждани лаборатории за молекулярно-генетичен анализ, за електронна микроскопия и морфологичен анализ на бактерии и вируси, както и за пръв път у нас, лаборатории с трето ни во на защита при работа с бактерии и вируси. Предвидено е създаване на първата по рода си у нас биологична банка за уникални бактериални и вирусни щамове и клинични проби от пациенти в различни фази на инфекции и патоген—специфична терапия.

Церемонията по откриване на строително-ремонтните работи се организира в рамките на проект BG05M2OP00l-l .002-0001 „Фундаментални, транслиращи и клинични изследвания в областта на инфекциите и инфекциозната имунология”, финансиран от ОП НОИР 2014-2020, съфинансирана от EC чрез ЕСИФ.

В събитието се включиха и експерти от Областен информационен център – София.