ОИЦ – БЛАГОЕВГРАД ПРЕДСТАВИ ПРОЦЕДУРИТЕ, ПО КОИТО ЩЕ СЕ КАНДИДАТСТВА С ПРОЕКТИ ПРЕЗ 2023 ГОДИНА

При голям интерес от страна на обществеността премина информационната среща на Областен информационен център – Благоевград за представяне на Индикативните годишни работни програми за 2023 г. на Програмите, финансирани от Европейските фондове. Представители на Областна администрация, общински администрации от региона, неправителствения сектор, образователни институции, бизнес и медии взеха участие в събитието, което се проведе в офиса на ОИЦ – Благоевград.

Девет са Програмите, чиито предстоящи през тази година процедури  представи експертът „Информационно обслужване и услуги“ Десислава Атанасова.  В презентацията си тя постави акцент върху мерки, по които ще се кандидатства на конкурентен принцип.

Процедури за близо 2 млрд. лева ще бъдат обявени до края на годината по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Есента се очаква да бъдат отворени процедури по Приоритет 1 – „Интегрирано градско развитие“ и Приоритет 2 – „Интегрирано териториално развитие на регионите“. В Индикативната програма на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. за тази година заложените средства са също около  2 млрд. лева. Те  ще бъдат насочени към подобряване на ВиК инфраструктурата, качеството на атмосферния въздух, управление на отпадъците и опазване на биоразнообразието.

Всеки момент се очаква Министерството на иновациите и растежа да отвори за кандидатстване първата процедура по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г. Тя ще е за разработване на иновации в микро, малки и средни предприятия и е с бюджет от 127 млн. лева и ще бъде последвана от процедура за внедряване на разработените иновации. През септември пък малки и средни предприятия, семейни фирми, компании от творческите индустрии и занаятите ще могат да кандидатстват с проекти за подобряване на производствения си капацитет.

Шест процедури с подбор на проекти са предвидени през тази година по Програма „Развитие на човешките ресурси“. Сред най-интересните от тях са „Адаптирана работна среда“, „Устойчива заетост за хора в неравностойно положение“, „Нови умения“. Отделно от това, чрез Агенцията по заетостта заети лица ще могат получат обучение за повишаване на квалификацията си и за придобиване на нови умения.

Специално внимание беше обърнато и на индикативната програма на Програма „Образование“. Две от предвидените за тази година седем процедури ще бъдат с конкурентен подбор на проекти.

В презентацията бяха включени още Индикативните програми за 2023 г. на Програмите „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, „Техническа помощ“ и Програма за храни и основно материално подпомагане.

По време на срещата бяха зададени редица конкретни въпроси, свързани с програмите за програмен период 2021 – 2027 година. Експертите на ОИЦ – Благоевград остават на разположение за допълнителна информация и разяснения.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com