Община Свищов се включва в европейския проект „EcoDaLLi“

Представители на Община Свищов участваха в събитие свързано с инициативата „Дунавски и Черноморски фар“ в рамките на „Мисия Възстановяване на нашия океан и води“, проведено в началото на април т.г. в сградата на Парламента на Румъния в гр. Букурещ.

В рамките на проявата основен акцент бе стартирането на проект „EcoDalli“ финансиран по Програма „Хоризонт Европа“. Проект „EcoDaLLi“ е вграден в европейската мисия „Възстановяване на нашия океан, морета и води до 2030 г.“, и ще спомогне за постигане на целите на Европейския зелен пакт в сферата на сладководните води, като интегрира системен подход, осигурен чрез координирани действия за възстановяване, защита и опазване на целия Дунавски басейн.

Основната цел на проекта „EcoDaLLi“ е да централизира структурите за управление на река Дунав по отношение на иновативни решения за подобрено екологично възстановяване, защита и опазване на басейна на река Дунав и неговата делта, чрез насърчаване на по-силна иновационна екосистема в рамките на добре свързана „Practices Living Lab System“, подкрепена от дигитален портал, свързан с платформата за изпълнение на мисията.

Подобреното управление на ниво Дунавски басейн, базирано на специалните инструменти на "EcoDaLLi", ще насърчи иновативни решения, ще промени нагласите относно възстановяването на водните екосистеми и изменението на климата и ще развие стойностни вериги, базирани на екосистемни услуги. Това ще допринесе за постигане целта на Зелената сделка за декарбонизация, по-чиста вода, подобрено състояние на околната среда, създаване на работни места в чувствителни зони по протежение на басейна и особено в делтата на река Дунав.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt