ЗАПОЧНА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ „ГРИЖА В ДОМА В ОБЩИНА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“

Община Гоце Делчев започна изпълнението на проект „Грижа в дома в община Гоце Делчев“. Проектът се финансира по процедура BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“ от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027, съфинансирана от Европейския социален фонд +.

Общата цел на проекта е да се осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора на територията на община Гоце Делчев, зависими от чужда грижа, с оглед пълно и гъвкаво задоволяване на индивидуалните им потребности.

Проектът включва изпълнението на редица дейности, сред които предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания. Освен това ще бъде извършвана доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги. Лицата от целевата група ще получават информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително консултации с диетолог и други специалисти при необходимост. Ще бъде осигурен надзор и обучения на служителите, предоставящи почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

В дейностите за подкрепа чрез предоставяне на грижи в дома ще бъдат обхванати 127 възрастни в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания. В рамките на 12 месеца в домашната си среда те ще получават почасови мобилни здравни грижи и медицинско наблюдение, почасови социални услуги за организиране на ежедневието и домакинска помощ, психологическа подкрепа, консултиране, доставка на храни и продукти от първа необходимост. По проекта ще бъдат наети 32 лица за предоставяне на интегрираните здравно-социални услуги, като за тях ще бъде осигурено необходимото обучение.

Изпълнението на проекта ще отговори на реалните потребности на нуждаещите се лица, ще улесни достъпа им до здравни грижи и качествени услуги, ще допринесе за социалното им приобщаване и за подобряване качеството на живота им, ще повиши ефективността и устойчивостта на услугите за предоставяне на дългосрочни грижи в домашна среда на територията на община Гоце Делчев.

Общата стойност на проект „Грижа в дома в община Гоце Делчев“ е 685 021,49 лева, които са 100 % безвъзмездната финансова помощ. Срокът за изпълнение на дейностите е 13 месеца – до 04 март 2024 г.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com