УЧАСТИЕ НА ОИЦ-ЛОВЕЧ В ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ „ГРИЖА В ДОМА В ОБЩИНА ЯБЛАНИЦА“

На 06. 04. 2023 г. от 12:00 часа в офиса на Проект BG05SFPR002-2.001-0180-С01 „Грижа в дома в Община Ябланица“ – гр. Ябланица се проведе пресконференция във връзка с изпълнението на Проект BG05SFPR002-2.001-0180-С01 „Грижа в дома в Община Ябланица“, процедура за директно предоставяне на БФП BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“, по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., финансирана от Европейския социален фонд плюс, в която  участие взе и екипът на Областен информационен център –Ловеч. Общата стойност на отпуснатите финансови средства е в размер на 214 292,91 лв., представляващ 100 % безвъзмездна финансова помощ.

 Проектните дейности са стартирали, считано от 01.03.2023 г., а услугите по проекта ще се предоставят за срок от 13 месеца, считано от 01.03.2023 г. до 01.04.2024г.

Проектът стартира при изключително голям интерес, като до момента са подали заявления над 60 лица. Проектното предложение планира да осигури грижа в домашна среда за не по-малко от 39 лица с увреждания/с ТЕЛК/ и възрастни хора, в невъзможност за самообслужаване като по този начин се защитава обществения интерес и се отговаря на нуждите на населението. Услугата ще се предоставя на територията на цялата община, като допълнение на предоставяните към момента социални услуги в общността. За осъществяване на заложените дейности са назначени на трудови договори 16 лица, в т.ч. организатор, шофьор/на 4- часов работен ден/, медицински фелдшер/на 2-часов работен ден/, психолог, здравен медиатор и домашни помощници/на 4 или 8-часов работен ден/. Проектното предложение надгражда и продължава реализираните интегрирани здравно-социални услуги по процедура "Патронажна грижа +", чрез реализиране на следните дейности:

1. Предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания;

2. Доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, както и осигуряване на транспорт на персонала предоставящ услугите, от/до домовете на лицата, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите);

3. Предоставяне на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания;

4. Осигуряване на супервизия и обучения на служителите, предоставящи почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

С реализацията на проекта ще се окаже подкрепа в домашна среда  на най-зависимите от грижа- възрастни хора и лицата с увреждания от общината, които изпитват затруднения в самообслужването, ползването на здравни и други публични услуги, осигуряване на храна, стоки и вещи от първа необходимост, включително медикаменти. Интегрираните здравно-социални услуги ще се предоставят за период от 12 месеца, като проектът стартира един месец по-рано с подготвителен период, свързан с подбор и наемане на потребители и персонал на услуги. В изпълнение на проектните дейности са осигурени супервизия и обучения на служителите, предоставящи почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

На пресконференцията взеха участие както ръководителят на проекта Диана Василева, която презентира идеята на целия проект, така и наетите лица, които изложиха своите гледни точки и разказаха за минал опит и добри практики. Засегнати бяха теми, важни за осъществяването на дейностите, предложения, права и задължения на страните, изисквания и други. Повдигнат беше наболял въпрос, особено важен за проекта, а именно липсата на аптека в гр. Ябланица, работеща с НЗОК. Но всички са обнадеждени, че този проблем скоро ще бъде разрешен и няма да се налага пътуването на определен човек до съседно селище, за да могат всички хора в неравностойно положение да бъдат обслужени адекватно и навреме.

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕСИФ в Р България.