ЗЕЛЕНО БЪДЕЩЕ ЗА ВСЕКИ

   На 11.04.2023 г. ОИЦ Враца все участие в информационна кампания „Зелено бъдеще за всеки!“, организирана от Северозападно държавно предприятие. Инициативата се осъществява в рамките на проект BG16M1OP002-3.035-0003-C01 „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване на територията на Северозападно държавно предприятие“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни  фондове. Проектът се изпълнява от Северозападно държавно предприятие. Общата стойност на финансова подкрепа възлиза на 9 956 304.94 лв. без ДДС, от които 8 462 858.20 лв. европейско финансиране и 1 493 445.74 лв. национално съфинансиране, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“

  1 227 дка нови култури ще залесят Държавните горски стопанства в област Враца, участващи в проект с европейско финансиране на Северозападно държавно предприятие-Враца/СЗДП/. В проекта са включени 3 горски стопанства от областта, чиято обща площ е 35 964 ха. По този повод служители на СЗДП, ДГС-Враца и Природен парк „Врачански балкан“ проведоха поредното събитие от информационната кампания „Зелено бъдеще за всеки!“. Гражданите бяха информирани за залесителните дейности на горските стопанства и какъв ще бъде ефектът от тях за хората. С най-малките бе проведено художествено ателие с природни материали, в което те приложиха своята креативност да подредят върху дървени шайби иглолистни клонки, шишарки и др. Оля Генова и Даниела Борисова пък проведоха занимателни игри с подрастващите в детските градини „Щастливо детство“ и „Детски свят“-град Враца. По време на информационния ден жителите на града бяха анкетирани за това, какво знаят за гората, лесовъда и ползите от залесяването, след което получиха като подарък рекламни материали.

   На територията на Държавно горско стопанство-Враца ще бъдат отгледани 95 дка нови култури, ще бъдат попълнени 28 дка горски територии и залесени 87 дка нови гори.

   Горското стопанство в Мездра пък ще отгледа 500 дка млади дръвчета, ще попълни 19 дка площи и ще залеси 56 дка държавни горски територии.

   ДГС Оряхово ще извърши следните дейности: отглеждане на 5 635 дка, попълване- 50дка и залесяване-11 084дка. На територията на горското стопанство СЗДП поддържа единствения за областта функциониращ горски разсадник „Галово“. В него ежегодно се произвеждат около 180 хил. фиданки, предимно от топола. По проекта е предвидено да се отгледат повече от 240 хил. млади дръвчета.