ОИЦ-ЛОВЕЧ С УЧАСТИЕ В ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ „ГРИЖА В ДОМА В ОБЩИНА АПРИЛЦИ“

На 13.04.2023 г., от 10:00 ч. в Заседателната зала на Общински съвет - гр.Априлци, ул. „Васил Левски“ 109 се проведе пресконференция по Проект BG05SFPR002-2.001-0098-C01 „Грижа в дома в Община Априлци“ по Процедура BG05SFPR002-2.001 “Грижа в дома“, финансирана от Европейски социален фонд плюс, чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027г., в която участие взе и екипът на Областен информационен център –Ловеч.

Общата стойност по проекта е 159 346,01 лв., представляваща 100% безвъзмездна финансова помощ. Проектът е с продължителност 13 месеца, считано от 01.03.2023 г. до 01.04.2024 г.

Целеви групи по проекта:

1. Възрастни хора в невъзможност за самообслужване или с ограничения;

2. Лица с увреждания.

Териториален обхват: Населените места на територията на община Априлци: гр. Априлци, с. Скандало, с. Велчево и с.Драшкова поляна.

Проектът ще осигури грижа в домашна среда за не по-малко от 29 лица с увреждания и възрастни хора, в невъзможност за самообслужване. Услугата ще се предоставя на територията на цялата община, като допълнение на предоставяните към момента социални услуги в общността. Проектното предложение надгражда и продължава реализираните интегрирани здравно-социални услуги по процедура "Патронажна грижа +", чрез реализиране на следните дейности:

1. Предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания.

2. Доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, както и осигуряване на транспорт на персонала, предоставящ услугите, от/до домовете на лицата, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите).

3. Предоставяне на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания;

4. Осигуряване на супервизия и обучения на служителите, предоставящи почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

С реализацията на проекта ще се окаже подкрепа в домашна среда на най-зависимите от грижа: възрастните хора и лицата с увреждания от общината, които изпитват затруднения в самообслужването, ползването на здравни и други публични услуги, осигуряване на храна, стоки и вещи от първа необходимост, включително медикаменти.

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕСИФ в Р България.