С КОНКУРС ЗА ПЕСЕН ОИЦ – БЛАГОЕВГРАД И РАДИО БЛАГОЕВГРАД ОТБЕЛЯЗВАТ ДЕНЯ НА ЕВРОПА И 50-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

Областен информационен център – Благоевград и Радио Благоевград обявиха началото на  конкурс за изпълнение на песен под мотото „Споделено с приятели в Деня на Европа“.  Инициативата на двете организации е по повод Деня на Европа, който се отбелязва на 9 май и 50-годишния юбилей на Радио Благоевград. Съвместната инициатива се провежда със съдействието на Община Благоевград и Регионално управление на образованието – Благоевград и беше представена днес по време на пресконференция.

Конкурсът ще се проведе в периода 18 април – 9 май 2023 г. като участие в селекцията могат да вземат деца от 1-ви до 4-ти клас от всички училища на територията на Благоевградска област. „Целта на конкурса е да отбележим Деня на Европа и половинвековния юбилей на Радио Благоевград с изпълнения на песни на български език, представени от прекрасните деца на Югозападна България“, коментира по време на пресконференцията управителят на ОИЦ – Благоевград Бисер Младенов. Той представи и регламента за участие в надпреварата.  

За участие в конкурса ще се набират любителски видеоклипове /включително заснети  и с телефон/ с изпълнения на песни на български език от учебната програма по Музика от 1-ви до 4-ти клас като участници могат да бъдат формации от деца от един клас или едно училище. Една формация може да се включи в конкурса само с едно изпълнение. Всички получени видеоклипове ще бъдат публикувани на Фейсбук страницата на Областен информационен център – Благоевград. Селекцията на най-добрите изпълнения  ще се извърши от специално сформирана оценителна комисия, а качеството на изпратените за участие в конкурса видеоклипове няма да има тежест при оценката на изпълненията.

Селектираните на първо място деца ще получат звукозапис в музикално-продуцентския комплекс и излъчване в ефира на Радио Благоевград на популярната детска песен „Ало, ало слънчице“, за която организаторите на конкурса имат отстъпени авторски права. Освен това, класираните на първите три места ще получат и аудио системи за караоке,  осигурени от ОИЦ - Благоевград.

Комисията, която ще оценява изпълненията, е съставена от авторитетно жури в състав – Силвия Домозетска – директор на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в Община Благоевград, Мирослав Димитров - главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“, Борис Янев – диригент на Биг Бенд – Благоевград, Маргарит Русев – музикален продуцент в Радио Благоевград и Бисер Младенов – управител на ОИЦ – Благоевград, музикант и композитор.

Клипове с изпълнения за участие в конкурса могат да се изпращат до Областен информационен център - Благоевград до 28 април. Награждаването на трите най-добри изпълнения ще бъде на 9 май – Ден на Европа, в зала „Пейо Яворов“ в Благоевград.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com