В Генерал Тошево се разкрива Център за настаняване от семеен тип за стари хора по европроект

Това ще стане с финансовата подкрепа на Програма за развитие на селските райони 2014-2020, чрез Местната инициативна група „Балчик-Генерал Тошево“, мярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“. Общата стойност на проекта е 390 037 лв., 100% безвъзмездно финансиране.

Проектът предвижда след вътрешно преустройство на част от първия етаж на съществуваща сграда (бивша болница - корпус В) да бъде разположен центъра, с прогнозен капацитет от 15 постоянни обитатели и до 8 временно подслонени при неблагоприятни атмосферни условия. Ще се обособят помещения за постоянно обитаване, за временно настаняване, лекарски кабинет с манипулационна, дневна, зала за рехабилитация и лечебна физкултура, стаи за нощно дежурство, обслужващи и помощни помещения. Предвидено е подмяна на дограмата с енергоефективна, ремонт на отоплителната и вентилационна система, както и на водопроводната и канализационна мрежа. Ще бъдат разкрити 9 работни места.

С изграждането на Центъра за настаняване на възрастни хора ще се осигури постоянна грижа за лица в пенсионна възраст (над 65 г.), с висока степен на зависимост от грижа, или е налице риск от социално изключване и/или настаняване в институция. По този начин ще се създадат условия за тяхното интегриране в обществото и ще получат необходимата индивидуална подкрепа за водене на относително самостоятелен и независим живот.

Проектът е с изключителна обществена значимост, както за осигуряването на достоен живот и остаряване в "добро здраве", така и за подобряване достъпа и качеството на социалните и здравни услуги в специализираните институции, чрез разширяване на мрежата им в община Генерал Тошево и региона като цяло.

        

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.  

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg