С проект по ОПРР е разширен Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“

Екипът на Областен информационен център - Велико Търново участва в заключителна пресконференция за представяне на постигнатите резултати от реализацията на проект „Разширение на „Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“ и присъства на церемонията „Официално откриване“ на обновения обект. Бенефициент по проекта е Община Велико Търново. Проектът с обща стойност от 1 388 582 лв., е изпълнен с комбинирано финансиране, като 396 936 лв. са безвъзмездна финансова помощ по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, 853 821 лв. са финансов инструмент от „Регионален фонд за градско развитие” АД – Мениджър на финансов инструмент „Фонд за градско развитие за Северна България” (ФГР Север) и 137 805 лв. са собствен финансов принос на бенефициента.

На откриването на обновения и разширен център присъстваха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева, областният управител инж. Георги Гугучков, зам.-областният управител Станислав Николов, председателят на ОбС Венцислав Спиридонов, зам.- кметът Нейко Генчев, представители на общинска администрация, журналисти, гости и др.

„Този интересен и атрактивен център е пример как европейските средства, чрез държавните институции, активността на местната власт, креативността на творците и цялата общественост на Велико Търново не просто се усвояват, а се влагат в проекти, които имат своето бъдеще и ще привличат все повече туристи", отбеляза зам.-министърът на туризма Мариела Модева. Кметът Даниел Панов обяви, че от 29 април до 24 май Мултимедийният посетителски център ще е безплатен за всички, които искат да го разгледат, а за учениците входът е свободен до края на учебната година.

Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“ е една от най-посещаваните туристически атракции в старата столица, като от откриването му през 2013 г. до сега има регистрирани над 600 000 посетители. В него с помощта на пластични фигури, диорами, архитектурни детайли, атрибути и аксесоари, съвременни аудиовизуални ефекти и стенописи са представени исторически личности и паметни събития от средновековието.

С реализацията на проекта за разширяване на центъра на трети и четвърти етаж е обогатена колекцията с още 37 фигури, пресъздаващи възпоменателни събития от периода на Второто българско царство. Общият брой на фигурите в експозицията е вече 65, а сцените са 18. Сред новите сцени, които са пресъздадени под формата на диорами са „Битката при Клокотница“, „Четвероевангелието на цар Иван Александър“, „Средновековен пазар“, „Прощаването на Патриарх Евтимий с народа“, „Отбраната на столичния Търновград“, „Йоан Кукузел“ и др.  Автор и изпълнител на концепцията за представяне на историческите сцени и личности свързани с миналото  на Търновград е скулпторът Борис Борисов и неговия екип от 20 души, които са работили в продължение на година и 4 месеца за да създадат 37-те силиконови скулптури.

С изпълнението на проекта, предвид увеличения обхват и площ на Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“, ще се подобрят условията за достъп до културния живот на старата столица. Това ще допринесе за привличане на повече посетители от страната и чужбина, както и превръщането му в център за местни, национални и международни културни събития.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt