Възможностите по Програма „Развитие на регионите“ и Фонда за справедлив преход бяха обсъдени в Стара Загора

Стара Загора бе  домакин на информационна кампания за възможностите за подкрепа по линия на Програмата "Развитие на регионите" 2021-2027 и Фонда за справедлив преход.

Събитието, което се състоя в зала „П. Р. Славейков" бе открито от зам.-кметът на общината Радостин Танев. Той подчерта, че Община Стара Загора е била и ще продължава да бъде проводник между местния бизнес и европейските институции за разговори и предприемане на различни стъпки за осигуряване на перспективи.

От страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството приветствие към гостите и участниците в информационната среща отправи Ангелина Бонева – служебен зам.-министър. „Изключителни благодарности отправям за домакинството на Община Стара Загора. Тук е сърцето на региона. Не мога да ви обещая енергийни или екологични чудеса. Това, което мога да ви предложа днес е откровен дебат, открит и с ясни теми, обмен на информация и възможности за териториално развитие. Търсим консенсус и перспективи. България е част от Европейския съюз, а ЕС е част от Европейската общност за въглища и стомана, създадена през 1951 година. Нека стъпим на традицията, на добрите практики, но обръщайки поглед към бъдещето. Тази седмица в Брюксел се провежда Седмицата на справедливия преход. В това време ще се представи напредъка на всички териториални планове. Смятам, че днес е подходящ момент да дискутираме темата и тук – в Стара Загора“, обърна се към присъстващите заместник-министърът в началото на събитието.

По време на форума чрез директна онлайн връзка представители на Европейската комисия се включиха да презентират Фонда за справедлив преход и териториалните му планове. Предвидена бе и дискусия за обхвата на мерките за подкрепа, предвидени в рамките на програма „Развитие на регионите 2021 – 2027“ и планираните инвестиции.

Събитието, което се реализира от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, събра представители на различни институции, неправителствения сектор, икономически и бизнес организации от страната и чужбина. Екипът на Областен информационен център – Стара Загора, също взе участие в мероприятието.

 

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз.

 

Областен информационен център - Стара Загора

бул. "Митрополит Методи Кусев" №9

тел: 042 603 526

e-mail: oic.stz@eufunds.com