ОИЦ – Велико Търново участва в регионална конференция по проекта „Европа в България: Общо бъдеще“ на БТА

Областен информационен център – Велико Търново се включи в провеждането на Регионална конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“ в Пресклуба на БТА във Велико Търново. Проектът се изпълнява от Българска телеграфна агенция с финансовата подкрепа на Европейската комисия. В рамките на събитието ОИЦ – Велико Търново представи информация относно изпълнението на оперативните програми в региона, финансирани по Политиката на сближаване на ЕС и добри практики от предходния програмен период.

В конференцията участваха областният управител инж. Георги Гугучков, кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев, кметът на община Полски Тръмбеш Георги Чакъров, кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев, Мариела Цонева - директор на дирекция „Проекти и програми“ в Община Велико Търново, Соня Настева - директор на „Специализирана администрация“ към Община Златарица, Йордан Николов - експерт в отдел „Евроинтеграция“ към община Лясковец и предприемачът от Велико Търново Станислав Стоянов.

Според областният управител инж. Гугучков стратегическата цел, на която трябва да отговарят проектите в региона, е Северна България да догони и да се изравни по стандарт с Южна България. Той допълни, че за област Велико Търново приоритет остава транспортната свързаност и реализиране на големите инфраструктурни обекти като АМ „Хемус“ и високоскоростния път Русе – Велико Търново. Той припомни, че региона има потенциал за развитие както в сферата на образованието, така и в туристическата индустрия.

Общата стойност на инвестициите от европейски програми в област Велико Търново е малко над 355 млн.лв., от които 79 % са безвъзмездна финансова помощ. Това са над 280,7 млн. лв., получени от публичните институции и частния сектор - бизнес и неправителствени организации, съобщи Мариела Цонева, ръководител на проекта на Областен информационен център – Велико Търново и директор на дирекция „Проекти и програми“ в община Велико Търново. Тя уточни, че област Велико Търново е втората област след Русе по усвояване на инвестиции от европейски програми и подписаните договори към 24 април са 1499, които се изпълняват от 1095 бенефициенти.

Участниците в събитието се обединиха в общо мнение при очертаване на проблемите свързани си финансиращите програми - административна тежест и мудност при някои от процедурите, несъстоятелни аргументи за налагането на финансови корекции по общинските проекти и сравнително кратки срокове за изпълнение на проектните предложения. Според кмета на община Полски Тръмбеш Георги Чакъров има неравнопоставеност на общините във възможността за участие в различните оперативни програми, което създава и дисбаланс в развитието на регионите. Забавянето в изплащане на средствата по Програмата за развитие на селските райони е проблем за общините, смята експертът от Община Лясковец Йордан Николов. Надявам се, че през новия програмен период България ще се концентрира в изпълнението на политики с подкрепата на фондовете, вместо да насочваме внимание само към отчитане на индикатори, подчерта кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. Апелът на общините е през новия програмен период да има повече свобода, гъвкавост в прилагането на подходите и по-малко натиск и административни мерки, каза кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев. Ползите за бизнеса от европейските проекти са сериозни, те са важен компонент от икономиката на нашия регион. Това заяви предприемачът от Велико Търново Станислав Стоянов, като подчерта че бизнесът има нужда да се намали административната тежест и да се опростят правилата за кандидатстване.

Инициативата „Европа в България: Общо бъдеще“ се осъществява във всички областни градове в шестте региона за планиране, както и в Казанлък и Самоков. Домакин и организатор на събитията е националната информационна агенция БТА. Проектът стартира през декември м.г. в София, с последвали форуми в Югоизточния, Североизточния и Северозападния райони за планиране. На 27 април ще се проведе и местната конференция в гр. Габрово.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt