БУРГАС ПОСРЕЩНА УЧАСТНИЦИТЕ В НАЦИОНАЛНИТЕ ДНИ ЗА УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ

Експерти от Областен информационен център-Бургас взеха участие в официална церемония, с която бе даден старт на Националните дни за учене през целия живот. Форумът, който ще се проведе в морския град  е част от проект № 101051614 – IRPEAAL – ERASMUS-EDU-2021-AL-AGENDA-IBA „Изпълнение на обновените приоритети на Европейската програма за учене на възрастни“, финансиран с подкрепата на Програмата на Европейския съюз в областта на образованието и обучението, младежта и спорта „Еразъм +”.

Събитието беше открито от Албена Михайлова, главен секретар на Министерството на образованието и науката и ръководител на проекта. Сред гостите бяха представители на Община Бургас и Областната администрация на града, академичните среди, както и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, член на Националната координационна група за учене през целия живот.  

По време на двудневната конференция експерти от Министерство на образованието и науката и Регионалната служба по заетостта ще представят политики и проекти за обучение за възрастни и учене през целия живот. Програма включва и конференция на Елекетронната платформа за учене на възрастни в Европа (EPALE).

Предвидено е също да бъде презентиран опитът на общините Бургас, Враца, Силистра и Търговище с техните успешни модели за развитие на уменията. Четирите общини ще споделят и опита си в проекта „Ученически практики 2“.

Инициативата ще бъде съпроводена и от информационни щандове на професионалните гимназии от област Бургас и на EPALE - Електронна платформа за учене на възрастни в Европа, както и от съпътстващи обучения за придобиване на житейски умения. Част от програмата е и националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на моторно превозно средство“, което се открива на 27 април в бургаската Професионалната гимназия по металоелектроника и електроника.

 

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас