ОИЦ - ЛОВЕЧ АНОНСИРА СЕРИЯ ОТ ПРЕДСТОЯЩИ ИНФОРМАЦИОННИ СЪБИТИЯ ПРЕД МЕДИИТЕ

На 27 април 2023 г. от 10:30 часа в офиса на Областен информационен център – Ловеч се проведе пресконференция с представители на местни и национални медии, на която екипът на Центъра анонсира предстоящо провеждане на открити публични информационни събития в област Ловеч. Информационните събития са на тема: „Актуални и предстоящи процедури през 2023 г. по програмите, съфинансирани от Европейските фондове при споделено управление /ЕФСУ/“ и ще се проведат по график в периода 22 май - 23 юни 2023 г. в часовия диапазон 10:30 - 12:30 ч. Управителят на ОИЦ – Ловеч, Кенан Терзиев откри пресконференцията и запозна журналистите с графика и темата на предстоящите събития. И тази година събитията ще се проведат на открито, а мобилният офис на ОИЦ - Ловеч ще бъде разположен на централно, комуникативно място във всеки град - общински център. Експертите на ОИЦ - Ловеч ще предоставят информация  на местната власт, институциите и НПО, бизнеса и земеделските стопани възможностите за финансиране на проектни идеи с европейски средства.

Мариана Бандрова, експерт ИОУ в ОИЦ-Ловеч представи накратко пред медиите актуалните и предстоящи процедури за общините и бизнеса през 2023 г. по новите програми, съфинансирани от ЕФСУ, съгласно публикуваните Индикативни годишни работни програми /ИГРП/ за 2023 г.

За общините през 2023 г. предстои по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. да бъде отворена през м. септември 2023 г. процедура за насърчаване на социалната икономика на местно и регионално ниво. Общият размер по процедурата е 22 млн. лв. и по нея освен общините, допустими кандидати са и НПО, работодатели, субекти на социалната и солидарна икономика, юридическите лица с нестопанска цел  и др. В индикативната годишна работната програма за 2023 г. на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. за интегрираното градско развитие на 40 градски общини, в т.ч. и община Ловеч са предвидени общо 1,3 млрд. лв. за социално, икономическо и екологично местно развитие; култура; природно наследство; устойчив туризъм и сигурност. Процедурата се очаква да стартира 4-то тримесечие на 2023 г. и по нея допустими кандидати са широк кръг заинтересовани страни, като приоритет ще се дава на партньорства на различни заинтересовани страни, действащи на територията на 40 общини включително държавни органи, областни администрации и общински власти, НПО и др. По Програма „Образование“ 2021-2027 г. с над 31 млн. лв. ще се финансират проекти на общини и неправителствени организации за образователната интеграция на деца и ученици от уязвими групи за учене в мултикултурна образователна среда. По Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. за 2023 г. общините от Регионалните сдружения за управление на отпадъците ще могат да приложат мерки за изграждане, разширяване и/или надграждане на общински/регионални системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци по процедура с бюджет над 337 млн. лв. В приоритет „Въздух“ 21 общини, сред които и Община Ловеч са допустими  кандидати по процедура „За чист въздух“ с бюджет 610 млн. лв., която стартира на 21.04.2023 г. и е с краен срок за участие 21.10.2023 г. По Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г. ще стартира процедура „За по-добро бъдеще“ с бюджет 254 520лв. за осигуряване на пакети за новородени деца от бедни и рискови семейства. По Програма „Техническа помощ“ 2021-2027 г. за осигуряване функционирането на 27-те Областни информационни центъра е предвидена процедура с бюджет 9,4 млн. лв., която ще бъде отворена за кандидатстване четвъртото тримесечие на 2023 г. с допустими кандидати 27 – те общини, областни центрове в Р. България.

За бизнеса по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021 – 2027 г. през 2023 г. общо 420 млн. лв. са предназначени по 2 процедури за разработването и внедряването на иновации в предприятията. Над 117 млн. лв. ще бъдат вложени в подобряване на производствения капацитет на съществуващи семейни предприятия и фирми от творческите индустрии и занаятите. По Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. през 2023 г. бизнесът ще има възможността да адаптира работната среда спрямо новите предизвикателства в икономиката по процедура чрез подбор на проектни предложения за 100 млн. лв, както и по процедура „Нови умения“ с бюджет 50 млн. лв., по която заетите лица ще повишат професионалната си квалификация и ще придобият нови умения, с цел адаптиране към съвременните изисквания на работодателите. Чрез подбор на проектни предложения от работодатели ще продължи подкрепата към устойчива заетост на хората в неравностойно положение по процедура с бюджет от 100 млн. лв., както и по процедура за 30 млн. лв. за активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение. За насърчаване и развитие на социалната икономика е планиран бюджет от 22 млн. лв., а за подкрепа на уязвими млади хора до 29 години по Младежка инициатива „АЛМА“ са предвидени 3 млн. лв., като и по двете процедури работодателите са допустими кандидати. По новата Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ по процедура с бюджет 25 млн. лв. за малки иновативни грантове /ваучерна схема/ предприятията ще са допустими кандидати в сътрудничество с научните организации при въвеждането на иновативни решения.

Татяна Костова, експерт КИЛ в ОИЦ-Ловеч представи пред медиите предстоящата Обща кампания на Мрежата от ОИЦ за 2023 г. в контекста „Европейска година на уменията“. Целевите групи на кампанията са: потенциални и настоящи бенефициенти, широка общественост, младежи, медии и др. ОИЦ-Ловеч ще вземе участие в Националната кампания чрез провеждане на две събития в гр.Ловеч: на 9 май 2023 г. с младежи (ученици) и преподаватели и на 16 май 2023 г. с широката общественост. Целта е да се популяризира идеята, че чрез европейско финансиране може да се помогне за развитието на нужните умения и да се даде нов тласък на ученето през целия живот.

Срещата протече ползотворно, като ОИЦ-Ловеч остава на разположение на всички заинтересовани страни за допълнителна информация и въпроси, свързани с програмите, съфинансирани от ЕФСУ.

ОИЦ - Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕСИФ и ЕФСУ в Р. България.