С европейски средства е обновен Учебният център по пожарна безопасност и защита на населението в Монтана

Нови сгради, полигони и съоръжения са изградени по проект „Развитие на Учебен център Монтана, с цел обучение на компетентните органи в областта на защита на европейската критична инфраструктура и химическа, биологична, радиационна и ядрена защита“, финансиран от ЕС по Фонд „Вътрешна сигурност“ 2014-2020 г. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 1 369 000 лв.

Изградените три полигона: магистрала с тренажор на товарен автомобил, железопътен участък, площадка с полуразрушена пететажна сграда и бетонови конструкции за реакции при кризи, пресъздават среда близка до реалната. Освен практическа дейност, в Центъра са обособени две нови зали, в които могат да се обучават 200 души, кабинет за преподаватели и модерна зала за хранене. Не случайно той е предпочитано място за тренировки не само на местните структури, но и на международни екипи.

Терористични действия предизвикват разрушения на критичната инфраструктура. Сериозна верижна катастрофа на магистрален път изисква бърза спасителна реакция. Железопътно произшествие с преобръщане на вагони и повреда в цистерна, води до изтичане на опасни вещества. Взрив на газопровод налага спасяване на хора от застрашени сгради. Сюжетите не са от филм, а част от обученията, в които участват екипи на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в обновения и модернизиран Учебен център в Монтана. Докато тренират, усилията са максимални, а действията – същите, както в истински ситуации. „Разигравайки различни сценарии, анализираме грешките и прилагаме опита и наученото в ежедневната ни работа“, споделя Генади Горанов, началник на Центъра.