Концепция за развитие на културния туризъм в област Видин бе обсъдена на среща–дискусия за Интегрираните териториални инвестиции

Концепция за развитие на културния туризъм в област Видин бе обсъдена днес на среща–дискусия за Интегрираните териториални инвестиции (ИТИ), организирана от екипа на Областен информационен център-Видин, като част от националната кампания на Мрежата от 27 областни информационни центъра за 2023 година и по повод Деня на Европа. В срещата се включиха кметовете на общините Бойница Анета Генчева и Ружинци Александър Александров, главният архитект на Община Видин Десислава Евгениева, Анелия Влаховска – началник отдел в Областната администрация и експерти от Община Видин и Областна администрация-Видин.

Управителят на ОИЦ-Видин Мариела Савкова представи примерна интегрирана концепция за развитие на културния туризъм в област Видин. Тя посочи, че голямото културно-историческо наследство на Видин позволява то да се използва, чрез проектни партньорства, за културното и икономическо развитие на региона. Реализирането на подобна концепция подкрепиха и кметовете на Бойница и Ружинци, като посочиха че водещ партньор в изпълнението е добре да е Община Видин, предвид богатия й проектен опит и най-многото като брой културно-исторически обекти. Анелия Влаховска също подкрепи най-голямата община в региона да е водеща в изпълнението на концепцията и посочи, че възможности за ИТИ могат да се потърсят и със съседните области Враца и Монтана.

Боряна Войчева, началник отдел „Северозападен район“ в Министерство на регионалното развитие и благоустройството запозна участниците в срещата със законодателна и финансова рамка на Интегрираните териториални инвестции, финансирани от Европейските програми за периода 2021-2027 г. Тя призова видинските бенефициенти към активност, като посочи че има достатъчно средства за региона за реализиране на концепции за ИТИ. Мариела Савкова представи видовете Интергрирани териториални инвестиции, както и още 5 варианта за ИТИ – за индустриални бази; подобряване на физическата активност на населението; подобряване на здравната активност; подобряване на градско-селските връзки; мерки за насърчаване на туризма. Тя подчерта, че подоходът ИТИ е както голяма възможност за местните общности, така и голяма отговорност, с оглед намирането на най-подходящите идеи за концепции, които да донесат най-ефективно инвестиране на европейските средства в развитието на региона.

Участниците в срещата се обединиха около необходимостта в провеждане в близко време на още срещи със заинтересованите страни, за да може в рамките на 2023 година от област Видин да се депозира като минимум една концепция за Интергрирани териториални инвестиции и така подходът „отдолу-нагоре“ да заработи на практика и донесе социално-икономически ползи за жителите на област Видин.

Областен информационен център–Видин е част от националната мрежа от 27 информационни центъра за популяризиране на Eвропейските фондове при споделено управление, регламентирана от Закона за управление на средствата от Eвропейските фондове при споделено управление. Центърът функционира в рамките на проект на община Видин, финансиран от Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

 

За допълнителна информация:

Цветомир Ценков

Експерт „Комуникация, информация и логистика”

Тел: 0879 949 201

E-mail: ts.tsenkov@eufunds.bg