ОИЦ – БЛАГОЕВГРАД УЧАСТВА В РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ „ЕВРОПА В БЪЛГАРИЯ: ОБЩО БЪДЕЩЕ“ НА БТА

Областен информационен център – Благоевград се включи в регионалната конференция на Българската телеграфна агенция „Европа в България: Общо бъдеще“. Тя се проведе в Благоевград и е част от проект, финансиран от Европейската комисия. Общата цел на проекта е популяризиране на политиката на сближаване на Европейския съюз.

В самото начало на конференцията г-жа Мария Петрова – зам.-кмет на община Благоевград по икономика, финанси и европейски проекти, изтъкна важността на европейските средства за развитието на населените места в България. Тя постави акцент върху важните инфраструктурни проекти на Общината и изрази надежда, че новият програмен период ще бъде също толкова успешен както за администрацията, така и за гражданите.

По време на форума управителят на ОИЦ – Благоевград Бисер Младенов представи актуална информация от информационната система ИСУН 2020 за изпълнението на програмите с европейско финансиране от програмен период 2014 – 2020 г. на територията на Благоевградска област. 2 479 договора за изпълнение на проекти на обща стойност 1 161 057 569 лева са сключени през този програмен период в региона. Най-големият от тях е проектът за изграждането на АМ „Струма“ - за отсечката от 12,6 км. от Благоевград до Крупник (ЛОТ 3.1), отсечката от 24 км от Кресна до Сандански (ЛОТ 3.3) и тунел „Железница“. Стойността на проекта е 736 765 597 лева.

1 877 от общият брой сключени договори за предоставяне на БФП вече са приключени. Останалите 602 все още са в изпълнение, коментира управителят на ОИЦ – Благоевград. Най-много средства са договорени по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, следвана от Програмата за развитие на селските райони. С най-малък дял сред програмите, финансирали проекти в Пиринско, е ОП „Добро управление“ – 1 074 122 лева.

Очаквано, сред общините в Благоевградска област най-много европейски средства са инвестирани на територията на община Благоевград. Веднага след областния център се нареждат Петрич, Гоце Делчев, Банско, Сандански, Разлог и останалите общини от областта.

Инициативата „Европа в България: Общо бъдеще“ се осъществява във всички областни градове в шестте региона за планиране, както и в Казанлък и Самоков. Домакин и организатор на събитията е националната информационна агенция БТА. Проектът стартира през месец декември 2022 г. В срещата в Благоевград взеха участие представители на Управляващите органи, на национални и общински администрации, университети, бизнес и други.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com