Във Велико Търново изграждат ново кръгово кръстовище със средства от ОПРР

Екипът на Областен информационен център – Велико Търново присъства на първа копка по проект BG16RFOP001-1.009-0005-C05 „Интегриран градски транспорт на град Велико Търново“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Бенефициент по проекта е Община Велико Търново. С официалната церемония бе дадено начало на строително-монтажните работи по изграждане на ново кръгово кръстовище между улиците „Беляковско шосе“, „Краков“, „Полтава“, „Освобождение“ и бул. „България“ в старата столица.

Проект „Интегриран градски транспорт на град Велико Търново“ е на обща стойност 11 942 189 лв., от които 8 844 738 лв. съфинансиране от ЕФРР, 1 560 836 лв. съфинансиране от националния бюджет и 1 536 614 лв. собствен принос на Община Велико Търново. Това е един от най-трудните и сложни проекти изпълнявани от общината, тъй като включва общо 9 обекта, 7 от които са строителни. Към момента част от компонентите по проекта са готови – създаден е контролен център със сървърно и мрежово оборудване и софтуер за управление, модернизация на 4 светофарни кръстовища, доставка и монтаж на електронни информационни табла на 22 спирки, внедряване на паркинг система и информационни табла за паркиране, изграждане на пешеходен надлез и доставка на 3 броя електробуси.

С изграждане на новото кръгово кръстовище ще се постигне облекчаване на трафика в пиковите часове, осигуряване на условия за безопасност на движението, създаване на комфортни условия на шофиране и благоустрояване на района с обособяването на нов паркинг в северозападната зона на кръстовището.

Крайният срок за изпълнение на проекта „Интегриран градски транспорт на град Велико Търново“ е 19 декември 2023 г. С неговата реализация ще се постигне по-ефективен, по-бърз и по-екологичен градски транспорт на град Велико Търново с по-малко потребление на енергия и възможности за алтернативни форми на транспорт, което ще допринесе за повишаване на качеството на живот и подобряване на екологичната среда в града.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt