„Учи се, умей, бъди успешен“ стартира с посещение на „Хранинвест – ХМК“ АД в Стара Загора

На 10 май, екипът на Областен информационен център – Стара Загора стартира изпълнение на Националната кампания на мрежата от всички 27 Областни информационни центъра в страната по повод обявената от Европейската Комисия – „Година на уменията“.

С настоящата кампания Комисията има за цел да даде нов тласък на ученето през целия живот като бъдат популяризирани възможности, проекти и дейности за развитие на нови умения. Кампанията в област Стара Загора ще бъде под мотото „Учи се, умей, бъди успешен“ и ще се изпълнява в периода от 10 до 17 май.

Началото на инициативата бе поставено с посещение на ученици от 10 клас на СУ „Васил Левски“, град Стара Загора в базата на „Хранинвест – ХМК“ АД, местно предприятие, част от състава на една от най-големите холдингови компании в България - Холдинг Загора ООД, с повече от 50 годишен опит и традиции в българското машиностроене.

 Даниела Кънева, експерт от ОИЦ – Стара Загора запозна аудиторията какъв е поводът на събирането и целите на кампанията, след което изпълнителният директор инж. Юлиян Стръмски и Деница Иванова – координатор европейски проекти, споделиха пред учениците своя професионален опит в годините, в които предприятието е реализирало и изпълнявало проекти с европейски средства и продължава да го прави и до днес. Именно с помощта на такива са закупени редица нови машини и са извършени дейности за енергийна ефективност на административната сграда на фирмата.

Втората част бе свързана с представянето на производствената база, разделена в два големи сектора с по няколко производствени цеха. Там учениците имаха възможността да видят как работи на място реално закупеното оборудване и подобрените условия на труд за служителите в предприятието постигнати с европейско финансиране през годините.

Г-н Иван Петров, зам. технически директор,  сподели, че именно ученето през целия живот е мотото, което трябва да се следва и че тяхната фирма е доказателство, че усъвършенстването на уменията трябва да е нещото, към което постоянно да се стремим.

 

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз.