ОИЦ-Добрич с успешно годишно събитие

Областен информационен център - Добрич проведе събитие под надслов „Умея и ще успея“, част от Общата кампания на мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз. Чрез разнообразни мероприятия се популяризира дейността на информационния център, възможностите за професионално образование и обучение в област Добрич и се отбележа Европейската година на уменията 2023 г.

Инициативата стартира на 20 април 2023 г. с обявяването на старта на онлайн видео конкурс „Умея и ще успея“. 20 видео клипа на младежи от професионалните гимназии в Област Добрич се съревноваваха за най-добро представяне на своите професионални и социални умения. След оспорвана надпревара и активно гласуване бяха избраните трите най-добри клипа. С 540 харесвания, победител в конкурса е Еманоел Пеев от 10 б клас, специалност „Фермер” от Професионална гимназия по аграрно стопанство гр. Добрич. В своя видео клип той демонстрира познания и умения в селското стопанство, придобити в училище и в семейния бизнес. Желае бъдещето му да е свързано със земеделието и планира да продължа образованието си в тази сфера. Второ място е Мирослав Николов от 9 а от Професионална гимназия по аграрно стопанство гр. Добрич, които желае да продължи да развива семейния бизнес в сферата на земеделието. Владимир Петков от 9 б клас на Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Георги Павлов" гр. Добрич зае третото място. Той планира да продължи да се развива професионално в тази сфера и да стане успешен ветеринарен лекар. Всички участници получиха поощрителни награди за участието си  в конкурса. Общата гледаемост на всички клипове достигна 32 хил. преглеждания.

Над 100 ученици и преподаватели от деветте професионални училища от общините Добрич, Генерал Тошево, Каварна и Тервел участваха във феста „Умея и ще успея“ на 10 май 2023 г. на пл. Свобода, гр. Добрич. Те демонстрираха по разнообразен и атрактивен начин знания и професионални умения в сферата на компютърните технологии, транспорта, ветеринарната медицина, икономиката, селското стопанство, туризма, фризьорството, текстила и др. Преподавателите споделиха удовлетвореността от изпълнените европейски проекти, които са помогнали на учениците да натрупат професионален опит и да наградят способностите си в различни сектори.

С изнесена приемна и информационен щанд, екипът на Областен информационен център – Добрич популяризира дейността си и предостави актуална информация за възможностите за финансиране на проекти с европейски средства. Всеки посетител получи информационни материали за актуалните и предстоящи процедури по програмите 2021-2027 г., брошури свързани с образованието и обучението. Консултираните активно се включиха и във викторината на европейска тематика и получиха предметни награди.

Представители на Добруджанския технологичен колеж към Технически университет-Варна, Висшето училище по мениджмънт Добрич и Колеж-Добрич при Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ запознаха посетителите и учениците с предлаганите специалностите.

Екипът на Европа Директно Добрич запозна гражданите с целите на центъра и предоставиха под формата на брошури приоритетите и политиките на Европейския съюз в сферата на образованието, обучението и новите умения. На щанда на Дирекция „Бюро по труда“ Добрич, експертите информираха заинтересованите за различните възможности за подобряване на уменията, повишаване на квалификацията и за реализация на пазара на труда. Участие взеха и центровете на професионално обучение към Международен колеж – Добрич, ВУМ Добрич и към Териториалната организация на  Научно-технически съюз - Добрич, както и сдружение "Добруджанско аграрно и бизнес училище" гр. Добрич.

Инициативата „Умея и ще успея“ приключи официално в 18:00 ч. в Младежки център - Добрич с награждаването на победителите във видео конкурса „Умея и ще успея“ и с безплатен концерт. Кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов награди тримата победители във видео конкурса и им пожела много професионални успехи. Бе дадена отлична оценка от негова страна за работата на експертите в ОИЦ- Добрич.

По време на събитието страницата на Областен информационен център – Добрич достигна рекордните 3039 последователи.

Екипът на Областен информационен център – Добрич благодари на всички участници в проявите, за ползотворното сътрудничество и подкрепа.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: Областен информационен център - Добрич

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg