ЕТНОГРАФСКИЯ МУЗЕЙ В БУРГАС ОТВОРИ ВРАТИ

В истински празник се превърна откриването на обновеният Етнографски музей на град Бургас. С реализацията на проект  „Път на културно-историческите ценности през вековете - изпълнение на консервационно-реставрационни дейности в сградата на Етнографския музей и прилежащото дворно пространство и изграждане на Улица на занаятите“,  финансиран от ОП „Региони в растеж 2014-2020“ и Фонд за градско развитие, Община Бургас възвърна аристократичния блясък на 150-годишната сграда.

Освен основен ремонт на фасадата на паметника на културата, какъвто е музеят, изцяло са обновени интериорът, в който се помещава експозицията и дворното пространство. Изградени са ателиета за реставрация на предмети от метал и керамика, обособени са фондови помещения, демонстрационна кухня, етно кафене и открита сцена.

След церемонията по прерязването на лентата и тържествения водосвет, присъстващите имаха възможност първи да се потопят в  атмосферата на отминалите времена в реновираната и благоустроена сграда на музея, както и да опитат подготвените от домакините за тях  традиционни ястия в Етнокухнята.

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас