Областен информационен център – Монтана отбеляза Деня на Европа с дискусия, посветена на Европейската година на уменията

С дискусия за умения, образование и заетост Областният информационен център (ОИЦ) в Монтана отбеляза Деня на Европа 9 май. В инициативата взеха участие кметът на Монтана Златко Живков, общинският съветник Милена Нончева – участник в Програмата за млади политици на изборна длъжност на Комитета на регионите, мениджърът на училища "Европа" – Монтана Цветанка Радованова, както и ученици от три монтански училища – Клуб „Европа“ към Природо-математическата профилирана гимназия „Свети Климент Охридски“, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов“ и Седмо средно училище „Йордан Радичков“.

На 9 май 1950 година е подписана Декларацията на Шуман, която слага началото на сегашния Европейски съюз (ЕС). След напускането на Великобритания, в момента в него членуват 27 държави с близо 500 милиона души население, припомни кметът на Монтана Златко Живков, който е и член на Европейския комитет на регионите. Той подчерта значението на Евросъюза за свободното движение на хора и капитали, което е от особена важност за учениците, за да могат да продължат образованието си в чужбина, ако желаят.

Милена Нончева разказа за своето участие в Програмата за млади политици на Комитета на регионите, чиято идея е чрез споделянето на добри практики да се заимства най-доброто от различните региони в Европа.

Цветанка Радованова пък обърна внимание на необходимостта от общуването на чужд език и предимството, което дава доброто познаване на поне два езика, освен родния.

Управителят на ОИЦ – Монтана Александрина Здравкова изнесе презентация, в която акцентира върху обявяването на 2023-а за година на уменията, с което Европейската комисия цели да се даде нов тласък на ученето през целия живот, като бъдат популяризирани възможности, проекти и дейности за развитие на нови умения. Затова и целта на организираната от Областния информационен център дискусия е младите хора да разберат какъв тип умения ще са им необходими, за да се реализират успешно в бъдеще, както и да научат как финансирането от ЕС може да помогне за развитието на нужните умения, особено на езиковите, дигиталните и комуникационните такива.

В края на дискусията, на импровизирано "Табло на уменията", всички присъстващи посочиха умението, от което смятат, че имат най-голяма нужда, за да успеят в своето кариерно развитие.

Инициативата е част от общата годишна кампания на мрежата от Областни информационни центрове в България, посветена на Европейската година на уменията.