ОИЦ-Ловеч проведе втора информационна среща за Европейската година на уменията 2023 г.

На 16 май 2023 г. в офиса на Областен информационен център – Ловеч на ул.“Търговска“ №29, Барокова къща се проведе втора информационна среща на тема: „Европейска година на уменията 2023 г.“, част от Общата кампания на Мрежата от Областни информационни центрове в страната.  На срещата присъстваха представители на Областна администрация Ловеч, Агенция за социално подпомагане, Национална служба за съвети в земеделието, Дирекция „Бюро по труда“ –Ловеч, Технически колеж–Ловеч, Кариерните центрове към ДРСЗ–Ловеч и ОДК–Ловеч. Събитието уважиха лично доц.д-р инж. Никола Драганов, Ректор на Технически колеж – Ловеч и Ирина Митева, Директор на Дирекция „Бюро по труда“ – Ловеч.

Присъстващите на информационната среща се запознаха кога е възникнала идеята 2023 г. да бъде обявена за Европейска година на уменията и защо Европейската комисия се стреми да даде нов тласък на ученето през целия живот, като бъдат популяризирани възможности, проекти и дейности за развитие на нови умения. Бяха им представени и възможностите за финансиране от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+), който е основният инструмент на ЕС за инвестиране в хората, Механизмът за възстановяване и устойчивост, който подкрепя реформите и инвестициите в областта на уменията и работните места, програмите „Цифрова Европа“ и „Хоризонт Европа“, както и програма „Еразъм +“,  с която се подкрепя личностното и професионално развитие на учащите, персонала и институциите в областта на професионалното образование  и обучение.

Във втората част от презентацията, екипът на ОИЦ-Ловеч представи актуални и предстоящи през 2023 г. процедури по програмите, съфинансирани от Европейските фондове при споделено управление /ЕФСУ/, които имат връзка  с темата на събитието за Европейска година на уменията 2023 г. Акцент в представянето беше отделен на Програма „Развитие на човешките ресурси“ /ПРЧР/ 2021-2027 г., по която през 2023 г. ще бъде предоставена подкрепа за развитие на работната сила в България и преодоляване на предизвикателствата пред пазара на труда. По процедура „Нови умения“ с бюджет 50 млн. лв., заетите лица ще лица ще повишат професионалната си квалификация и ще придобият нови умения, с цел адаптиране към съвременните изисквания на работодателите. За подкрепа на уязвими млади хора до 29 години по Младежка инициатива „ АЛМА“ са предвидени 3 млн. лв. Агенция по заетостта е конкретен бенефициент по две процедури, едната процедура  с бюджет от 55 млн. лв. за квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица, а втората с бюджет от 40 млн. лв. е за подобряване дигиталните умения на неактивни и безработни лица.

По Програма „Образование“ 2021-2027 г., екипът на ОИЦ – Ловеч представи 3 процедури, в контекста на темата на събитието.  Първата за дигитална трансформация на училищното образование, в т.ч. професионалното образование и обучение на стойност над 184 млн. лв. Втората за въвеждане на форми на дуално обучение в приложими специалности във висшето образование на стойност над 169 млн. лв. И двете процедури са с конкретен бенефициент Министерство на образованието и науката /МОН/. Третата, на стойност над 58 млн. лв., е за подкрепа на Висшите училища и научните организации за развитие на проектната докторантура, свързана с потребности на пазара на труда.

По Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“  2021-2027 г. е предвидена финансова подкрепа за развитие на Центровете за върхови постижения  /ЦВП/ и Центровете за компетентност / ЦК/ на стойност 336 млн. лв., както и за Европейските цифрови иновационни хъбове /ЕЦИХ/ по процедура с бюджет от 15 млн. лв.  Финансиране ще има и за проекти, преминали селекцията на Европейската комисия и получили „Печат за високи постижения“ по процедура с бюджет от 52 млн. лв.

Темата на информационната среща за Европейската година на уменията 2023 г. предизвика изключителен интерес сред участниците на събитието, тъй като наличието на подходящи умения дава възможност на хората успешно да се адаптират спрямо промените на пазара на труда и да участват пълноценно в обществото и демократичния живот.

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕСИФ и ЕФСУ в България