ОИЦ – Стара Загора с успешен финал на инициативата „Учи се, умей, бъди успешен“

С поредица от три събития в рамките на днешния ден в Стара Загора приключи изпълнението на общата инициатива на мрежата на всички 27 Областни информационни центъра в страната.

Първото събитие включи участието на близо 20 ученици от Професионална гимназия по селско стопанство, община Мъглиж, които посетиха офиса на ОИЦ – Стара Загора. За тях екипът на центъра беше подготвил презентация на платформата „Europass“ - набор от онлайн инструменти и информация, която да бъде в помощ във всеки етап от тяхното обучение и кариера. Представители на Дирекция „Бюро по труда“ – Стара Загора от своя страна представиха възможностите за заетост и програми за старт в кариерата, в интерес на младите хора.

Денят продължи с посещение на БАТА АГРО - Специализирано изложение за земеделие, организирано от Българска асоциация на търговците на агротехника, което вече за дванадесета година се провежда в областния град. В тазгодишното изложение над 200 фирми участват във форума на изложбена площ повече от 35 700 кв.м. Освен традиционното участие на български фирми и производители от Европа, тази година в изложението се представят и фирми от Китай, Индия и Аржентина. В рамките на БАТА АГРО и тази година има фермерски пазар, където гостите и посетителите на изложението ще могат да закупят директно от производителите сезонни плодове и зеленчуци, продукти от краве, козе, биволско и овче мляко, хляб с квас, мед и пчелни продукти, цветя и разсади на билки и подправки, занаятчийски изделия, вино и други.

„Учи се, умей, бъди успешен“ приключи с посещение на Тракийски университет – Стара Загора, където към групата ученици от град Мъглиж, се присъединиха още близо 20 ученици от СУ „Иван Вазов“ – Стара Загора. За бъдещите студенти бе подготвена специална програма, включваща обиколка на музеите на университета, както и на самата база. Г-жа Стоянка Пастърмова – Цачева и доц. д-р Стойчо Н. Методиев от Центъра за кариерно развитие към висшето учебно заведение запознаха аудиторията и с богатия избор от специалности, измежду които те ще могат да избират. Г-жа Цачева призова младите хора да не спират да се учат през целия си живот, като по този начин ще се чувстват удовлетворени и полезни на обществото.

Близо 120 младежи взеха участие в рамките на кампанията „Учи се, умей, бъди успешен“, отчетоха от ОИЦ – Стара Загора.

 

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз.