ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНИ УМЕНИЯ

Екипът на Областен информационен център Сливен проведе среща с ученици – участници в проект „Ученически практики – 2“, финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, в залата на Професионална гимназия по електротехника и електроника “Мария Кюри“ – Сливен.

Гимназията е едно от шестте учебни заведения от община Сливен включени в списъка на държавните и общински гимназии и средни училища с паралелки за професионална подготовка, които участват в техническото и финансово изпълнение на проект BG05M2ОP001-2.015-0001 „Ученически практики – 2“, осъществяван с финансовата подкрепа от Европейския социален фонд и с конкретен бенефициент Министерството на образованието и науката. Общата стойност на проекта е 10 553 013 лева, а изпълнението му ще продължи до 30.12.2023 г.

Изпълнението на проекта се осъществява в национален мащаб и подкрепя допълнителното практическо обучение в реална работна среда, създаване и функциониране на учебно-тренировъчни фирми по професии и специалности с приоритетно значение за икономиката, свързани с тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Република България. Очаква се реализацията му да допринесе за справяне с високия дял на отпадналите в системата на професионалното образование и обучение, а допълнителните практики на учениците и взаимодействието с работодателите да повиши взаимния им интерес към обучението чрез работа. Очакван ефект от изпълнението на проекта е активното сътрудничество с бизнеса да приближи в максимална степен знанията и уменията до изискванията на реалната работна среда, което от своя страна ще улесни прехода от образование към заетост и ще допринесе за намаляване на младежката безработица.

В рамките на събитието младите хора споделиха своите впечатления от участието си в проекта и получиха полезна информация относно предстоящи възможности за кандидатстване с цел осигуряване на образование и заетост, финансирани с европейски средства.

Експертите от Центъра представиха процедура „Младежка заетост +” по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. с обща стойност 188 млн. лв., която ще стартира през 2023 година и ще се администрира от Агенция по заетостта.

Целите на мярката са: да се повиши конкурентоспособността на младежите чрез улесняване на прехода от образование към заетост чрез подкрепа за набиране на опит по специалността (стажуване); придобиване на трудов опит, вкл. от първа работа (обучение по време на работа или подкрепена заетост); придобиване на преносими и „меки“ умения за повишаване пригодността за заетост и повишаването на шансовете за наеме на работа, независимо от конкретното работно място.

Участниците в информационното събитие бяха запознати и с други предстоящи процедури за предоставяне на безвъзмездна помощ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, даващи възможност за повишаване на професионалните и дигиталните умения на младите хора.

На срещата беше популяризирана и работата на Мрежата от ОИЦ, с акцент върху експертната функция на работещите в центровете и как финансирането от ЕС може да помогне за развитие на нужните умения. 

Събитието е част от общата кампания на Мрежата от 27 областни информационни центъра, посветена на Европейска година на уменията 2023 г.

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.