С ПРОЕКТ ЗА НАД 4 МЛН. ЛВ. ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ПОДОБРЯВА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНФРАСТРУКТУРА

До средата на месец август трябва да бъде завършено строителството на новия физкултурен салон на Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ – Благоевград. Строителството е част от дейностите по проект „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура в Благоевград“, който се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, чрез Европейски фонд за регионално развитие. „Проектът се изпълнява от Община Благоевград, строителните дейности вървят по график и очакваме до началото на новата учебна година обектът да бъде въведен в експлоатация и учениците да могат да спортуват в модерна и напълно оборудвана спортна зала“, коментира ръководителят на проекта и експерт в Община Благоевград Светослава Миткова.

Новият физкултурен салон в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ е последният от обектите от образователната инфраструктура, включени в проект „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура в Благоевград“. Проектът стартира през 2018 г. и до този момент с финансиране по него Община Благоевград е изпълнила редица дейности. Сградата на НХГ "Св. Св. Кирил и Методий" беше изцяло ремонтирана като напълно беше обновен покрива, бяха ремонтирани класни стаи и коридори, зала за изкуства, съблекални. Подменени бяха коридорни и кабинетни врати, доставено и монтирано е ново обзавеждане и оборудване, LED осветление, възстановена е пожароизвестителната система и е монтирано устройство за достъп на хора с увреждания.

В обновено училище се обучават и децата от Трето ОУ "Димитър Талев". Със средства по проекта на Община Благоевград бяха ремонтирани класни стаи, коридори и санитарни помещения, реновирани са електро инсталацията и канализацията, осигурен е достъп за хора с увреждания, а в дворното пространство на училището е монтирана и настилка за тенис корт.

Напълно обновено е и Пето СУ "Георги Измирлиев", което вече посреща своите ученици в светли и модерни класни стаи.

Дейностите по оборудване и обзавеждане на обектите, са неразделна част от тяхното цялостно обновяване и модернизиране. Новото оборудване включва компютърна и мултимедийна техника за трите училища, както и  ученическо обзавеждане, на което се радват учениците в НХГ "Св. Св. Кирил и Методий" и Пето СУ "Георги Измирлиев“. Тези мерки са от изключителна важност и вече привличат интереса на децата и родителите и допринасят за по-доброто усвояване на учебния материал.

С напълно нов блок разполага и ДГ „Вечерница“. С финансиране по проекта беше изградена и изцяло оборудвана нова двуетажна сграда, в която се помещават три допълнителни занимални със спални помещения, разливни и санитарни помещения и зала за провеждане на тържества и други масови занимания. В дворното пространство на детското заведение бяха обособени и оборудвани нови детски площадки. Занималните и спалните помещения в съществуващите до момента сгради на детското заведение бяха модернизирани с ново оборудване. За кухненското и пералното помещения бяха доставени нови уреди и оборудване. И резултатът е налице – щастливи деца, спокойни родители и усмихнат персонал.

Новият физкултурен салон на  НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ се изгражда в свободна част на дворното пространство на училището. Заради денивелацията на терена вече е изградена подпорна стена, а основите на бъдещата зала за спорт също са положени. След като салонът бъде построен е предвидено в него да бъде доставено и монтирано спортно оборудване, включващо необходимите уреди и съоръжения. В двора на гимназията върху нова ударопоглъщаща настилка ще бъдат монтирани спортни уреди с цел удовлетворяване нуждата и интереса към спорта и насърчаване практикуването на спортни занимания на открито. Всички дейности трябва да бъдат завършени до края на декември 2023 г.

„Сигурни сме, че с изпълнението на този проект и подобряване на материално-техническата база в нашите училища създаваме възможност за провеждане на много по-качествен образователен процес. Подобрената работна среда за педагогическия и непедагогическия персонал в учебните заведения е предпоставка за допълнителна мотивация, инициативност и креативност на педагозите. А децата могат да се развиват, обучават и общуват в приветлива и модерна атмосфера, което да ги провокира да учат и знаят повече“, коментира ръководителят на проекта Светослава Миткова.  

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com