ОИЦ – СЛИВЕН ПРОВЕДЕ ИНФОРМАЦИОННО СЪБИТИЕ НА ТЕМА „ЕВРОПЕЙСКА ГОДИНА НА УМЕНИЯТА 2023 Г.“

На 19 май 2023 г. в залата на Областен информационен център Сливен (ОИЦ) екипът на Центъра проведе информационно събитие във връзка с Европейската година на уменията. Във форума участваха представители на обучителни организации,  читалища и неправителствени организации. Във фокуса на срещата бяха възможностите за придобиване на ключови умения, дигитални компетенции, учене през целия живот и Програмите за програмен период 2021-2027, финансирани от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+).

Присъстващите бяха запознати с хронологията на идеята 2023 г. да бъде обявена за Европейска година на уменията и защо Европейската комисия се стреми да даде нов тласък на ученето през целия живот, като бъдат популяризирани възможности, проекти и дейности за развитие на нови умения.

Интерес сред участниците предизвикаха представените от екипа на ОИЦ процедури, които ще бъдат отворени 2023 година по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027.

През есента се очаква да бъде обявен прием по мярката „Нови умения“, по която работодатели ще могат да кандидатстват с проектни предложения за обучение на работното място и за специфични обучения, които са необходими за конкретната фирма. Очаква се около 40 000 заети лица да повишат, променят или адаптират професионалната си квалификация, за да отговорят на нуждите на работодателите. Общата стойност на процедура е 50 млн. лева.

По процедура „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица“ с общ бюджет 55 млн. лв., работещите ще имат възможност сами да избират в какво обучение да се включат, за да продължат кариерното си развитие. По мярката ще бъдат предоставяни ваучери за обучение чрез Агенцията по заетостта, след което получателят на ваучера ще може да избере обучителна организация, в която да проведе избраното обучение.

В хода на презентацията присъстващите бяха запознати и с мерките „Дигитални умения“ и „Започвам работа“, съответно с бюджет 40 мил. лв. и 42 млн. лв. С първата се цели подобряване на дигиталните умения на неактивни и безработни лица, включително и младежи чрез включването им в обучения. Процедурата „Започвам работа“ ще осигури цялостен пакет от мерки, насочени към интеграция на пазара на труда на безработни и неактивни лица с акцент върху  лица в неравностойно положение. Предвидени са средства за обучения за придобиване или повишаване на професионална квалификация или за придобиване на ключови компетентности.

Информационната среща продължи с интересна дискусия, провокирана от възможностите, които ще предоставят процедурите, финансирани от ЕСФ+.

Събитието е част от общата кампания на Мрежата от 27 областни информационни центъра, посветена на Европейска година на уменията 2023 г.

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.