ОИЦ - Велико Търново представи актуалните и предстоящи възможности за кандидатстване през 2023 г.

С поредица от информационни срещи Областен информационен център – Велико Търново популяризира актуалните и предстоящи възможности за кандидатстване по програмите, съфинансирани от Европейските фондове за споделено управление (ЕФСУ), съгласно индикативни годишни работни програми за 2023 г. Събитията се проведоха във всички десет общини от Великотърновска област и на тях присъстваха близо 120 души - представители на общинските администрации, бизнеса, обществени и неправителствени организации, читалища, учебни заведения и др.

В по-големите общини интересът бе насочен предимно към Програма „Развитие на човешките ресурси“, Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и Програма „Образование“ за периода 2021-2027 г. В по-малките общински центрове бяха поставени въпроси свързани с възможностите за земеделските стопани и производители и развиването на неземеделски дейности.

В рамките на информационните събития екипът на ОИЦ – Велико Търново представи процедурите по ПРЧР 2021-2027 г. – „Адаптирана работна среда“, „Устойчива заетост на хора в неравностойно положение“, „Насърчаване на социалната икономика на местно и регионално ниво“,“ Нови умения“, „Социално партньорство“, „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“, „Младежка инициатива „АЛМА“, както и процедурите на директно предоставяне по програмата.

Участниците в срещите бяха запознати и с възможностите за бизнеса по ПКИП 2021-2027 г. – процедурите за подбор на проекти „Разработване на иновации в предприятията“, „Внедряване на иновации в предприятията“ и „Подобряване на производствения капацитет на семейни предприятия, предприятия от творческите индустрии и занаятите“.

По Програма „Образование“ 2021-2027 г. бе представена процедурата за подбор на проекти „Утвърждаване на интеркултурното образование, чрез култура, наука и спорт“, както и процедурите за директно предоставяне на МОН насочени към подкрепа за личностно развитие в предучилищното образование, ефективно прилагане на компетентностeн модел, дигитална трансформация на училищното образование, въвеждане на форми на дуално обучение във висшето образование и др.

Участниците в събитията бяха запознати и с индикативните програми за 2023 г. на останалите програми, съфинансирани от ЕФСУ. На всички присъстващи бяха раздадени рекламно-информационни материали на центъра.