ОБЛАСТЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР-ШУМЕН ПРОВЕДЕ ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА НА ТЕМА „ЕВРОПЕЙСКА ГОДИНА НА УМЕНИЯТА“

На 18 Май 2023 г. в залата на  Областен информационен център Шумен беше проведена информационна среща, част  от общата инициатива на мрежата от областни информационни центрове в България, посветена на Европейската година на уменията.

На срещата бе представен стремежът на Европейската комисия за насърчаване на ученето през целия живот като основен механизъм за справяне с недостига на кадри с необходимите умения, квалификация и компетенции. Бяха представени основните цели, заложени в инициативата Европейска година на уменията:

    • насърчаване на инвестициите в обучение и повишаване на квалификацията;
    •  придобиване на умения, отговарящи на нуждите на работодателите;
    •  намиране на пресечна точка между стремежите и уменията на хората и възможностите на пазара на труда;
    • привличане на хора извън ЕС с необходимите умения.

 

Присъстващите бяха запознати с възможностите за обучение и придобиване на нови умения, които предоставя Програма „Развитие на човешките ресурси“. Беше представена  информация за проведени обучения,  брой обучени и реализирани кадри чрез средства от ЕС,  условия за  кандидатстване за обучение и повишаване на квалификацията от експерти от Дирекция „Бюро по труда“ – гр. Шумен.

На срещата бяха представени възможности за провеждане на дуално обучение и подготовка на кадри в съответствие с нуждите на пазара на труда.

Срещата продължи с представяне на реализирани проекти от ЦПО към „Дом на науката и техниката“-гр.Шумен.

На финала на срещата, бяха представени добри практики от работодатели, свързани с обучения и повишаване на квалификацията  на техни служители, осъществени с финансовата подкрепа на ЕС.

 

Екипът на Областен информационен център-Шумен благодари на всички участници в информационната среща.