ТРИ МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ В РАЗЛОГ ЩЕ БЪДАТ САНИРАНИ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ” 2014-2020 г.

Започна изпълнението на проект „Повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Разлог - пета група“ по договор за безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-2.003-0037-C02. 

Проектът предвижда прилагане на мерки за енергийна ефективност, в т.ч. и конструктивно възстановяване и усилване, в три броя многофамилни жилищни сгради в град Разлог.

Сградите са одобрени за обновяване от Управляващия орган на програмата, а Община Разлог е сключила договори за финансиране със сдруженията на собствениците, като предварително са извършени обследванията за енергийна ефективност и техническите обследвания на сградите.

По време на пресконференцията, проведена на 19 май в сградата на Общински съвет-Разлог зам.-кметът на Община Разлог, г-н Иван Гюров заяви: “Очакванията ни са до края на месец септември и трите блока да бъдат напълно завършени, като по време на строително монтажните работи ще бъде осъществяван непрекъснат строителен надзор. С оглед правилното разходване на средства и избягване на злоупотреби, Община Разлог няма да извършва авансови или частични плащания към фирмите изпълнители, преди завършването на всички ремонтни дейности, включващи топлинно изолиране на външни стени, под и покрив, подмяна на дограма, и въвеждането на обектите в експлоатация“.

Дейностите, които са насочени към намаляване на крайното потребление на енергия и косвено понижаване на количеството емисии на парникови газове, ще започнат от фирмите изпълнители, в 90-дневен срок, считано от 25 май.

Реализирането на мерките за енергийна ефективност ще доведе до по-добро качество на въздуха, подобряване на експлоатационните характеристики и удължаване на жизнения цикъл на сградите. Това от своя страна ще окаже и много сериозен ефект върху условията за живот и работната среда на хората в трите многофамилни жилищни сгради, с което проектът подкрепя и политиката на Община Разлог за подобряване жизнения стандарт и условията на живот на населението, и допринася за подобряването на архитектурния облик на града.

Общата стойност на проекта е 1 249 649.97 лева, като безвъзмездната финансова помощ е 100% и се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Десислава Атанасова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/40 57 68 , e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com