В Горна Оряховица официално откриха обновения Летен театър и НЧ „Братя Грънчарови – 2002“

С евросредства в гр. Горна Оряховица са изцяло обновени Летния театър и сградата на Народно читалище „Братя Грънчарови – 2002“. На церемонията по официално откриване лентата прерязаха кметът на общината инж. Добромир Добрев, председателят на НЧ „Братя Грънчарови – 2002“ Иван Иванов, представители на фирмата изпълнител на обекта „Енел строй“, финансиращите организации и екипа на проекта.

Това е последният обект от инвестиционната програма на Общината за програмен период 2014-2020 г., която стартирахме преди осем години и успяхме да доведем до успешен край, заяви при откриването инж. Добромир Добрев.

Проектът „Обновяване и модернизация на културна инфраструктура в гр. Горна Оряховица“ за обект „Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност, включително обзавеждане и оборудване на сградата на НЧ “Братя Грънчарови-2002“ е на обща стойност 4,6 млн. лв. Финансирането е осигурено чрез безвъзмездна финансова помощ по ОП „Региони в растеж“, Европейски фонд за регионално развитие, средства от финансов инструмент от Фонда на фондовете и собствено съфинансиране на общината.

Сградата на Народно читалище „Братя Грънчарови – 2002“ е построена през 1977 г. Лошото й състояние, амортизираното оборудване и обзавеждане в помещенията, нарушената цялост на седалките на откритата сцена, бяха предизвикателството при изпълнението на проекта и извършване на цялостна реконструкция и модернизация на сградата и откритата сцена.

На първото ниво на обновената сграда са разположени репетиционни зали, съблекални, складови и санитарни помещения. На второто ниво се намират административни офиси, кръжочни помещения и два изхода към сцената. Амфитеатърът разполага с 1875 седящи места и още 20 бр. за хора със затруднено придвижване. За да се осъществи достъп за хора в неравностойно положение е монтиран асансьор и е изградена рампа до основната част на амфитеатъра. Обособени са билетен център, сервизни и търговски помещения. Извършена е подмяна на настилката, монтаж на нови седалки, озвучителна система и сценично осветление. Въведени са енергоспестяващи мерки – изолация на външните стени, покрива, подмяна на дограмата и на осветителните тела. Съществуващата сцена вече има покритие, което ще позволява използването й и при неблагоприятни атмосферни условия.

 

Областен информационен център – Велико Търново

гр. Велико Търново 5000, бул. „България“ № 24

http://facebook.com/oic.vt