Старт на проект за енергийна ефективност за сградата на Полицията и блок в ж.к „Митко Палаузов“ в Севлиево

Начало на строително-ремонтните дейности с цел по-висока енергийна ефективност – енергиен клас C в сградата на Районното полицейско управление в Севлиево и жилищен блок №4 в ж.к. „Митко Палаузов“. Символичната първа копка пред сградата на РУ – Севлиево направиха на 29.05.2023 г. кметът на Община Севилево д-р Иван Иванов и директорът на ОДМВР - Габрово старши комисар Цветомир Цонков.

В същия ден на пресконференция Стефан Тотевски, ръководител на проекта и началник на отдел "Строителство и ремонти" в Община Севлиево представи в детайли дейностите по проекта.

На церемонията присъстваха и комисар Цветан Петков – зам.-директор на ОДМВР - Габрово, главен инспектор Красимир Колев – началник на Районно управление – Севлиево,  зам.-кметът на община Севлиево Невена Тодорова, представители на ОИЦ-Габрово, екипът за управление на проекта и фирмите-изпълнители.

По традиция водосвет за здраве и благополучие бе отслужен за успешна и ползотворна работа на строителите.

„Имаме удоволствието заедно да направим символичната първа копка на поредния проект, който реализираме по Оперативна програма „Региони в растеж“ – 2014-2020 г., а именно „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Районно управление - Севлиево, към ОД на МВР - Габрово и многофамилна жилищна сграда в ж.к. „Митко Палаузов“ бл.4, гр. Севлиево“. Най-важното е, че се удължават експлоатационните характеристики на сградите и се намаляват разходите за отопление през зимния сезон“, каза кметът. Той пожела на изпълнителите да приключат дейностите до края на годината, когато изтича срокът на оперативната програма и припомни, че през изминалите години Община Севлиево успешно реализира много проекти за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в публични и многофамилни жилищни сгради. Голяма част от сградите на образователната инфраструктура са обновени, както и Пожарната в града.

„Щастлив съм, че тази наша дългогодишна мечта започва своята реализация“, каза старши комисар Цветомир Цонков. Той благодари на кмета и заместника му Невена Тодорова за това, че са направили всичко възможно за осъществяването на проекта. „Надявам се в края на годината да видим една обновена сграда, в която ще се подобрят значително условията на труд, тъй като тази сграда е на повече от 40 години и никакъв ремонт не е извършван до сега“, отбеляза още старши комисар Цонков.

По проекта се предвижда подмяна на външната дограма, монтаж на топлоизолационна система на външните стени, изграждане на мълниезащита и достъпна среда за хора с увреждания, поставяне на топло и хидроизолация на покривите, включително водоотвеждане.

Реализацията му ще допринесе за подобряване на жизнената среда на 93 домакинства на многофамилната жилищна сграда, осигуряване на условия на работна среда в административната сграда в съответствие с критериите за устойчиво развитие и ще подобри експлоатационните характеристики за удължаване на жизнения цикъл на сградите.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие на стойност 1 493 189.11 лв.,  от които 1 269 210.75 лв. еропейско и 223 978.36 лв. национално съфинансиране.