22 от старите панелни общински жилища в Монтана бяха ремонтирани по проект за осъвременяване на социалната инфраструктура

Заключителна пресконференция по проект „Осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими групи от населението на територията на ж.к. „Младост“, гр. Монтана“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 се проведе в Монтана.

Общата цел на проекта е да се подкрепи реализацията на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на община Монтана, насочен към устойчиво и трайно преодоляване на високата концентрация на икономически, природни и социални проблеми в общината, посредством инвестиране в съвременна социална инфраструктура чрез осъществяването на текущ ремонт на социални жилища за настаняване на уязвими и необлагодетелствани групи от населението и осигуряване на пространствена интеграция на представителите на маргинализираните общности.

В изпълнение на дейностите по проекта чрез ремонтиране, оборудване и обзавеждане бяха изцяло обновени 11 гарсониери, 10 двустайни и 1 тристаен апартамент. С цел осигуряване на достъп на лицата с увреждания бяха поставени 3 мобилни устройства за хора с инвалидна количка. Подобрени са жилищните условия на 77 настанени лица – представители на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението на територията на град Монтана; бездомни хора и/или такива, живеещи в много лоши битови условия; родители с деца, вкл. непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и такива с увреждания.

Строителните дейности бяха извършени на седем етапа в рамките на 30 месеца.

Стойността на проекта е 1,143 млн. лв., от които 114 хил. лв. от бюджета на Община Монтана, а 1,029 млн. – безвъзмездна финансова помощ.