ОИЦ – БЛАГОЕВГРАД СЕ ВКЛЮЧИ В ОБЩА ИНИЦИАТИВА, ПОСВЕТЕНА НА ЕВРОПЕЙСКА ГОДИНА НА УМЕНИЯТА

Областен информационен център – Благоевград се включи в общата инициатива на Мрежата от информационни центрове за 2023 г., свързана с Европейската година на уменията. Като част от инициативата експертите на ОИЦ – Благоевград взеха участие в заседание на Областен съвет за хората с увреждания. Във форума се включиха представители на общински и държавни организации и институции, НПО, браншови организации, бизнеса, представители на уязвими групи, центрове за подкрепа, Комисията за защита от дискриминация, медии.

Близо 150 млн. лв. са отделени през настоящата година за процедури по Програма „Развитие на човешките ресурси“, насочени към лица с увреждания и хора неравностойно положение. Те бяха представени от Десислава Атанасова – експерт „Информационно обслужване и услуги.

През месец юни се очаква да бъде отворена процедура „Устойчива заетост за хора в неравностойно положение“ с бюджет от 100 млн. лв. Със средствата ще се финансират проекти на работодатели за наемане на лица в неравностойно положение, включително и такива, които ще изпълняват своите работни задължения в условия на надомна работа. Освен това, по мярката ще може да се осигурява подкрепа на работното място чрез ментор. Процедурата включва също осигуряване на транспорт от и до работното място, както и средства за адаптиране на работно място за лица с трайни увреждания.

Друга процедура в подкрепа на хората с увреждания, която се очаква да се отвори през септември, е „Насърчаване на социалната икономика на местно и регионално ниво“. Целта на тази процедура е предоставяне на възможности за развитие на социалните предприятия чрез създаване на устойчиви работни места за групите в неравностойно положение.

С бюджет от 30 млн. лв. пък ще бъде процедура „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“, като основната цел на тази процедура е повишаване качеството на живот и насърчаване на социалното включване и интегриране в обществото на тези групи хора. С проекти по мярката ще могат да кандидатстват неправителствени организации, доставчици на социални услуги и работодатели.

Директорът на Регионална служба по заетостта Станислава Поповска също подчерта важността на мерките на Програма „Развитие на човешките ресурси“ за лицата с увреждания и хората в неравностойно положение, които представляват 5% от общия брой регистрирани безработни на територията, на която оперира Дирекцията. През 2022 г. 309 лица с увреждания са започнали работа чрез посредническите  услуги на местните поделения на АЗ в региона, като част от тях са наети на работа благодарение на проекти по ОПРЧР 2014 – 2020 г. За първите 4 месеца на тази година 62 лица с увреждания са започнали работа.

От АЗ очакват старта на проект „Започвам работа“ по ПРЧР 2021-2027 като по третия компонент в него ще бъде осигурявана заетост на лица с увреждания за период от 2 години.

От Регионално управление на образованието в Благоевград пък изтъкнаха важността на ПРЧР не само при обученията на специалисти – логопеди, психолози, ресурсни учители педагогически съветници и др., но и на самите учители, които работят с деца в неравностойно положение. На територията на Област Благоевград децата с увреждания са над 1000, коментираха експертите от РУО. 

От Регионална дирекция „Социално подпомагане“ представиха основните аспекти на държавната политика, свързана с упражняване правата на хората с увреждания. По време на последвалата дискусия бяха засегнати основни проблеми, свързани с интеграцията на хората с увреждания, като достъпна градска среда например, които могат да бъдат разрешени с финансовата подкрепа на Европейските фондове при споделено управление.  

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Комуникация, информация и логистика“

Тел.: 0893/33 67 28, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com