В Област Габрово по оперативните програми за периода 2014-2020 г. са реализирани 876 проекта на обща стойност близо 200 млн. лева

В периода 2014-2020 г. за Област Габрово по оперативните програми са реализирани 876 проекта на обща стойност близо 200 млн. лева. Ако към тях се прибавят и плащанията по Програмата за морско дело и рибарство и Програмата за развитие на селските райони, сумата нараства до над 226 млн. лева. Това съобщи пред медиите Маринела Събева, управител на Областен информационен център – Габрово в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Габрово.

През предходния програмен период 2017-2013 г. по оперативните програми са получени над 286 млн. лева, тоест въздействието на европейските средства в Габрово е над половин милиард лева, защото към тях се добавят сумите по директните плащания към земеделските производители, каза Събева.

Тя съобщи, че по програма "Иновации и конкурентоспособност" в периода 2014-2020 г., са инвестирани 69 млн. лева, по "Региони в растеж" - над 72 млн. лева, което значи, че приблизително равен брой средства са инвестирани в регионалното развитие на областта и в бизнеса. По програма "Региони в растеж" инвестициите в Габрово са най-много от всички градове в страната, а по програма "Иновации и конкурентоспособност" средствата, вложени в бизнеса са на трето място спрямо останалите общини в страната.

За много от нас тези средства са невидими, защото виждаме, това, което се случва по улиците на нашите градове, но не и реално вложеното в бизнеса, отбеляза Събева. По думите й към бизнеса са насочени значителни инвестиции за модернизация, подобряване на технологиите и създаване на по-добри условия за работа на хората, 

Маринела Събева цитира данни, според които към 31 декември 2021 г., общо за всички програми в периода 2014-2020 г., Габрово е на четвърто място в България по усвояване на европейски средства след областите Плевен, Русе и София, които имат значителни проекти.

Европейските средства представляват 5% от брутния вътрешен продукт на всяка държава членка на ЕС и са причина за близо 80% от публичните инвестиции в страната, което не е изключително добра атестация за икономиката на България, заяви Събева. Тя каза, че през периода 2014-2020 г. едва 18% от евросредствата са достигнали до Северна България, което е изключително малък процент и това е причината на ниво европейски програми и държава да се заговори за това, че изключително много се задълбочават регионалните различия. Тя коментира, че в Северна България трябва да се засили изпълнението на европейски проекти, за да се намалят регионалните различия. Над 40 процента от средствата за бизнеса са привлечени в София и едва 60 процента в останалата част от страната, посочи Събева.

Тя подчерта, че новият програмен период е закъснял заради ковид кризата, както и парламентарните избори. Чак сега започва обявяването на мерки по различните програми, факт е и подписването на първите договори като по програмата за развитие на човешките ресурси са подписани шест проекта за близо 4 млн. лева, информира Събева. По думите й Област Габрово е "един от първенците по договори", които ще бъдат сключени за технологична модернизация по Националния план за възстановяване и устойчивост. Двадесет и осем договора бяха подписани за близо 8 млн. лева, съобщи още Маринела Събева.

Снимки: БТА - Габрово