ОИЦ – ЛОВЕЧ ПРОДЪЛЖИ ТРАДИЦИОННАТА СИ ОБИКОЛКА ПО ОБЩИНИ В ГРАД УГЪРЧИН

             На 30 май 2023 г. (вторник), Областен информационен център – Ловеч проведе в град Угърчин поредното информационно събитие на открито. Мобилният щанд на ОИЦ-Ловеч, разположен пред сградата на Община Угърчин, бе посетен от повече от 36 души, сред които представители на общинската администрация, местния бизнес, земеделци и граждани. 

            Екипът на ОИЦ-Ловеч представи на заинтересованите лица информация относно актуалните в момента и планираните до края на 2023 година процедури по програмите, съфинансирани от Европейските фондове при споделено управление /ЕФСУ/. На дневен ред се поставиха новите моменти в Кохезионната политика 2021-2027 г., в т.ч. и предстоящите възможности за участие на общините, бизнеса, НПО, гражданския сектор, териториални звена, агенции, земеделски и неземеделски производители и други заинтересовани лица по проекти и концепции за интегрирани териториални инвестиции на територията на общините и област Ловеч, целящи да допринесат за икономическото развитие на региона. Откритата приемна представи на заинтересованите земеделци и граждани предстоящите възможности по отдавна очакваната под-мярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности 2014-2020“, по-известна като мярката за подпомагане на инвестиции в неземеделски дейности, която ще бъде отворена за кандидатстване през юни 2023 г. Гражданите се интересуваха основно от възможностите за използване на енергия от ВЕИ за битови нужди на еднофамилни и многофамилни домакинства.

            С представителите на общинска администрация поговорихме за новия интегриран териториален подход. Екипът на ОИЦ-Ловеч запозна представителите на бизнеса с актуалните и предстоящи за 2023 г. програми, подпомагащи и финансиращи фирмите – процедура ,,Адаптирана работна среда”, ,,Нови умения”, ,,Подобряване на производствения капацитет на семейните предприятия”, възможността за наемане работна ръка чрез финансиране от ЕС и посредничеството на Бюрата по труда. Повечето от посетителите на откритата приемна с огромно желание споделяха мнения, добри практики и участия по проекти през изминалия програмен период, както и показаха интерес към новите моменти и изразиха очакванията си за настоящите и бъдещи програми и процедури.

            В края на посещението си в Угърчин представителите на ОИЦ-Ловеч се срещнаха със заместник- кмета на Угърчин Мария Динова, предоставяйки брошури и рекламни материали. На кратката делова среща бяха представени и разисквани социални проекти, процедури и услуги, касаещи общината, като и двете страни- ОИЦ-Ловеч и община Угърчин, показаха желание за успешно бъдещо сътрудничество помежду си.

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕСИФ в България.