ОИЦ СЛИВЕН ОРГАНИЗИРА СЪСТЕЗАНИЕ-ДЕБАТ НА ТЕМА „НИЕ ВЯРВАМЕ, ЧЕ УЧЕНЕТО ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ Е НЕОБХОДИМОСТ“

На 31 май 2023 г. в залата на Областен информационен център Сливен се проведе състезание-дебат на тема „Ние вярваме, че ученето през целия живот е необходимост“.

Гости на събитието бяха кметът на Община Сливен - Стефан Радев, зам.-кметът с ресор „Икономическо развитие“ - Стоян Марков, председателят на постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания в Общински съвет Сливен - Лидия Димитрова, представители на образователни институции, младежи и родители.

В състезанието-дебат младежите аргументирано спореха за необходимостта от учене през целия живот. Избраният формат беше Британски парламентарен дебат, който е симулативна игра, чиято основна цел е да разшири общата култура на участниците, техните умения за критично мислене, аргументация и говорене пред публика.

В процеса на подготовката си по поставената тема, участниците се запознаха и използваха информация за предоставяните възможности за учене през целия живот чрез различните програми, финансирани от ЕС, възможностите за придобиване на професионални умения, дигитални умения, предприемачески умения, международни обмени, доброволчество и др.

В дебата взеха участие членове на клуб по дебати „Туида“ - ученици от сливенските училища: ППМГ “Добри Чинтулов“, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, СУ „Пейо Крачолов Яворов“, ОУ „Д-р Иван Селимински“. Главен съдия на състезанието беше Даниела Стоева от ВТУ“ Св. Св. Кирил и Методий“.

Съдиите и публиката с интерес изслушаха аргументите на младите хора по темата и бяха впечатлени от задълбочената и безупречна подготовка на отборите.

Съдийският състав отличи за най-добър оратор Тодор Драгиев от 11 клас от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“. Всички участници в състезанието получиха грамоти и награди лично от кмета на Община Сливен.

Събитието се проведе в партньорство с клуб по дебати „Туида“ към Младежки дом – Сливен и е част от общата кампания на Мрежата от 27 областни информационни центъра, посветена на Европейска година на уменията 2023 г.

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.