Проект AGREEN - трансграничен алианс за климатоустойчиво и екологично земеделие в Черноморския басейн

Сдружение „Добруджанско аграрно и бизнес училище“ (ДАБУ) – Добрич в партньорство с университета „Овидий“-Констанца (Румъния), университета  „Намък Кемал“-Текирдаг (Турция), Асоциация за биологично земеделие „Елкана“ (Грузия), Международен център за изследване и образование в областта на агробизнеса (Армения) и Anаtoliki-организация за местно развитие (Гърция) разработиха материали и инструменти свързани с климатоустойчиво земеделие в Черноморския регион.

Международният екип от експерти по проект AGREEN „Трансграничен алианс за климатоустойчиво и екологично земеделие в Черноморския басейн“ работиха за насърчаване на интелигентното селско стопанство в региона на Черноморския басейн. Основната им цел бе повишаване капацитета на предприемачите и специалистите за изграждане на трансгранични мрежи и трансфер на знания в областта на климатоустойчивото земеделие.

В рамките на проекта е проведено проучване на състоянието, предизвикателствата и перспективите пред развитието на климатоустойчиво земеделие и прилагането на климатосъобразни земеделски практики в отделните географски региони. Изготвен е план за брандинг стратегия на земеделските продукти, с произход от Черноморския басейн, отгледани по климатоустойчив начин. Създадена е мрежа от хора (в лицето на т.нар. „практикуваща общност“) и от заинтересовани организации (под формата на алианс), които да обменят знания и опит и да си сътрудничат за обезпечаване устойчивостта на земеделието в дългосрочен план. Разработена e интернет платформа с интерактивна карта на логистични центрове, които търгуват със земеделска продукция, при отглеждането на която са прилагани климатоустойчиви практики. Проведен е обучителен курс „Предприемачество за клиаматоустойчиво земеделие в Черноморския регион“, който е достъпен свободно под формата на онлайн базирани отворени образователни ресурси в интернет платформата на проекта.

В България, Грузия и Турция, в реални условия, са проведени 6 климатоустойчиви метода за отглеждане на култури. Сред тестваните модели са отглеждане на пшеница, тритикале и бамя, по алтернативни на конвенционалното земеделие методи. Експериментирано беше с ноу-тил технология (безоранна обработка), органично и синтропично земеделие, нови подходи на допълващо или прецизно напояване и др. Получените резултати и препоръки при прилагането на изпробваните техники и подходи са представени в доклади, които са на разположение, както на заинтересовани земеделски производители, така и на изследователски организации, които да продължат изследванията в тази посока.

По време на изпълнението на проекта са проведени серия от национални и международни събития, сред които форуми за повишаване на осведомеността (във всяка от 6-те страни-партньори), дискусионни семинари за обсъждане концепцията за регионален бранд на климатоустойчиви продукти, бизнес конференции за представяне на модели и практики, както събития за обсъждане възможностите за използване на дигиталните инструменти в полза на земеделския сектор.

Проектът AGREEN се финансира от Съвместната оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейския инструмент за съседство „Черноморски басейн 2014-2020“, по Приоритет 1.2 „Повишаване на трансграничните възможности за търговия и модернизация на селското стопанство и свързаните с него сектори. Той стартира преди 36 месеца – на 1 юни 2020 г. и приключи на 31 май 2023 г.

Повече информация за проекта и за разработените стратегии, проучвания, модели за отглеждане на култури, учебен курс и образователни материали можете да откриете на интернет страницата: https://agreen-project.eu/bg

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.  

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg