Одобрените кандидати за подмяна на стари отоплителни уреди подписват договорите си с Община Велико Търново

Всички домакинства, одобрени за смяна на старите си отоплителни уреди по проекта на Община Велико Търново, са поканени за подписване на съответните договори. Кандидатите могат да направят това в Центъра за информация и обслужване на гражданите на общината всеки работен ден до края на седмицата между 10,00 ч. и 14,00 ч.

Общо 127 са одобрените заявки за подмяна на стара печка на дърва и въглища с климатик, а 14 – за нови отоплителни уреди на газ и пелети. Кампанията обхвана части от пет квартала вкл. старата градска част и широкия градски център на Велико Търново. Новите уреди, включително и климатиците, са безплатни за одобрените кандидати, заедно с монтажа, премахването на старите печки и предаването им за рециклиране.

Новите уреди са осигурени по интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, чиято основна фаза се реализира от Община Велико Търново с финансиране по програма LIFE на Европейската комисия.

Главната цел на интегрирания проект е подобряване качеството на въздуха, чрез намаляване количеството на фините прахови частици, в общините София, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана. Основният инструмент за постигане на целта е разработване и прилагане на схема за преход към алтернативни форми за отопление на домакинствата в шестте общини. Схемата включва преминаване от отопление на дърва и въглища към отопление на пелети, газ или използване на централна топлофикация. Общият бюджет на проекта е 16,7 млн. евро, като финансовият принос от Европейската комисия е 60%. Интегрираният проект е с продължителност 6 години – до октомври 2024 г.

Община Велико Търново е подготвила нов проект по Програма „Околна среда“ 2021-2027, за смяна на старите замърсяващи печки с нови уреди за отопление от различен тип, включително и климатици. Ще бъдат обхванати големите квартали на старата столица  – „Бузлуджа“, „Зона Б“, „Колю Фичето“, „Чолаковци“, както всички останали райони извън обхвата на проекта по програма LIFE. По новия проект се очаква да бъдат привлечени най-малко 5000 домакинства, включително и от малките населени места извън общинския център.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt