Актуални и предстоящи възможности за кандидатстване по европейски програми представи в общините от областта Областен информационен център – Монтана

Информационни срещи в десет общини от областта проведе Областният информационен център в Монтана в рамките на годишния си цикъл от срещи.

Пред представители на териториалните администрации, неправителствени организации и бизнеса, както и пред заинтересовани граждани, експертите презентираха индикативните годишни работни програми за 2023 г. на програмите, финансирани от Европейските фондове за споделено управление за периода 2021 – 2027 г. Присъстващите бяха запознати с целите, бюджета и размера на безвъзмездната финансова помощ, допустимите кандидати, дейности и разходи, както и със сроковете за подаване на документи по предвидените за отваряне процедури.

Акцент в презентацията на експертите бяха процедурите, насочени към общините, неправителствените организации (НПО) и училищата.

До края на месец юни по Програмата „Развитие на човешките ресурси“ се очаква да бъде отворена процедурата „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“, по която ще могат да кандидатстват НПО, доставчици на социални услуги и работодатели, в това число и общините, а в периода септември – ноември работодателите ще могат да кандидатстват и по процедурата „Устойчива заетост на хора в неравностойно положение“. По същото време ще бъде отворена и мярката за насърчаване на социалната икономика на местно и регионално ниво, която ще предостави възможности за развитие на социалните предприятия чрез създаването на устойчиви работни места за групите в неравностойно положение. Допустими кандидати по нея са общини/общински предприятия, неправителствени организации, социални предприятия и кооперации на хора с увреждания.

През последните два месеца на годината ще стартира кандидатстването по процедурата „Младежка инициатива „Алма“, чиято цел е да се окаже подкрепа на уязвими млади хора до 29 години, които да подобрят възможностите си за включване на пазара на труда чрез индивидуален подход, включващ обучение, консултиране и стажуване в гостоприемна организация за период от 2 до 6 месеца в друга държава – членка на Европейския съюз.

По Програма „Околна среда“ и през тази година 18-те общини с нарушение на пределно допустимите стойности на фини прахови частици ще могат да работят за подобряване качеството на атмосферния въздух. Общините от Регионалните сдружения за управление на отпадъците пък ще могат да приложат мерки за изграждане, разширяване и/или надграждане на общински/регионални системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци.

По Програма „Развитие на регионите“ през последното тримесечие на годината ще бъде отворена процедурата за подкрепа за интегрираното градско развитие в 40 градски общини, в това число и общините Монтана и Лом. Допустими кандидати са държавни органи, областни администрации и общински власти, представителите на гражданското общество и бизнеса, научната общност, сдруженията на собствениците на сгради в режим на етажна собственост, както и 215-те селски общини, като приоритет ще се дава на партньорства между различни заинтересовани страни.

По Програма „Образование“ ще бъдат финансирани проекти на общини и неправителствени организации за утвърждаване на интеркултурното образование чрез култура, наука и спорт.

Представени бяха и възможностите за кандидатстване по Програмата за храни и основно материално подпомагане и Програмите „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и „Техническа помощ“.

Файлови документи
Прикачен файл Size
IMG_1270.JPG 7 MB