ОИЦ – ЛОВЕЧ С УСПЕШНО ПЕТО ИНФОРМАЦИОННО СЪБИТИЕ НА ОТКРИТО В ГР. ТРОЯН

Датата 06.06.2023 г.  Областен информационен център – Ловеч записа с поредното си информационно събитие на открито, осъществено в гр. Троян. Това е петото от поредицата информационни събития с открити приемни в общините от Област Ловеч на тема: „Актуални и предстоящи процедури през 2023 г. по програми, съфинансирани от Европейските фондове при споделено управление /ЕФСУ/ за периода 2021 - 2027 г.“. Мобилният щанд на ОИЦ-Ловеч беше разположен от 10.30 часа на Централния площада пред Общината, успявайки да привлече вниманието на повече от 25 души, представители не само на общинската администрация, бюрото по труда, читалищата, местния бизнес и земеделските производители, но и на значителна част от обикновените граждани. Най-голям интерес от посетителите на откритата приемна имаше към две отворени процедури:  възможностите за използване на енергията от ВЕИ за изграждане на слънчеви системи за БГВ и фотоволтаични системи в еднофамилни и многофамилни жилищни сгради, както и към старта на 04.06.2023 г. на етап II за енергийна ефективност на жилищните сгради. На заинтересованите лица беше предоставена информация за обхвата на процедурите, допустимите кандидати, срокове и начин на подаване на документи, дейности, които ще бъдат финансирани, както и размера на безвъзмездната финансова помощ по всяка от тях. За управителите на фирми интерес представляваше възможността за участие в стартиращата в рамките до месец под-мярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности 2014-2020“, добила известност като мярка за подпомагане на инвестиции в неземеделски дейности.  Бизнесът в Троян беше приятно изненадан от информация за новата възможност за подкрепа на фирмите от Българската банка за развитие (ББР) чрез предоставянето на преференциални инвестиционни кредити при участие в проекти по Европейски структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ).

   Интересни и ползотворни разговори бяха проведени с  представителите от Общината, сред които бяха Вера Добрева-Съботинова, Директор на Дирекция „Анализи, планиране и проекти“ и Полина Павлова, Главен експерт „Строителство“  . Екипите обсъдиха   актуалните и предстоящи възможности за общините през 2023 г. по програмите, съфинансирани от Европейските фондове при споделено управление /ЕФСУ/ и новостите в Кохезионната политика 2021-2027 г. От страна на Община Троян, акцентът бе поставен върху предстоящите възможности за участие на общинските организации, бизнеса, НПО, гражданския сектор, териториални звена, агенции и други заинтересовани лица в проекти и концепции за интегрирани териториални инвестиции на територията на общините и област Ловеч.

   Хората от институциите, бизнеса и широката общественост с желание споделяха мнения, успешни участия по проекти през програмен период 2014-2020 г., задаваха въпроси, както и търсеха ответна реакция  от екипа ни относно новите моменти за настоящите и бъдещи програми и процедури.  Контактът с представителите от различните слоеве на обществото беше еднакво полезен както за домакините, така и за ОИЦ-Ловеч. Раздадохме много информационни и рекламни материали, брошури, листовки и книжки. Ключът към успеха на поредната открита приемна се оказа индивидуалното отношение към всеки, според вълнуващите го теми, както информацията за възможността за обратна връзка на място, телефон и имейл с ОИЦ-Ловеч.

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕСИФ в  България.