ПРАЗНИКЪТ НА КАЧАМАКА В С. ШУМНАТИЦА ПОСРЕЩНА МЕСТНИ И ГОСТИ С ТРАДИЦИОННИ КУЛИНАРНИ ИЗКУШЕНИЯ

Община Кирково изпълни една от дейностите по проект "Съхраняване и популяризиране на нематериалното, културно и природно наследство на територията на община Кирково“ по Мярка 7.5.1 „Инвестиции за отдих и туристическа инфраструктура и съхраняване на нематериалното културно и природно наследство на територията на МИГ Кирково - Златоград”.

„Празникът на качамака" в с.Шумнатица, местен традиционен обичай, събра жители и гости на общината, които се насладиха на незабравимия вкус на качамак, приготвен с много любов и богато гарниран със сирене, масло, месо, червен и черен пипер, яйца, според всеки вкус. Царевичното брашно за качамака беше прясно смляно във „Воденицата“, намираща се в центъра на с. Шумнатица, която датира от края на XIX век. Сградата, паметник на културата, е с автентична архитектура и запазени съоръжения за смилане, след възстановяване от Община Кирково през 2016 г..

За пореден път село Шумнатица стана център на добро настроение, апетит и кулинарно майсторство, както и на поредната демонстрация на прекрасни народни таланти и традиции.