РАБОТНА СРЕЩА НА ОИЦ-СИЛИСТРА И МИГ „ГЛАВИНИЦА – СИТОВО КРАЙДУНАВСКА ДОБРУДЖА“

На 13 юни (вторник), експерти от Областен информационен център – Силистра участваха в събитие на МИГ „Главиница – Ситово Крайдунавска Добруджа“ в с. Попина, общ. Ситово. Екипите проведоха и работна среща, като обсъдиха изпълнението на проект „Доброгеа и Добруджа от общо минало към общо бъдеще“, финансиран по подмярка 19.3 “Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи” от Програма за развитие на селските райони 2014-2020. Чуждестранни партньори в транснационалния проект са МИГ „Мунци Мачинулуй“ и МИГ „Делта Дунарии“ от Румъния.  

Основна цел на проекта е да промотира културното наследство на териториите на СНЦ „МИГ Главиница – Ситово, Крайдунавска Добруджа”, МИГ „Делта Дунарии” и МИГ “Мунци Мачинулуй”. Партньорските организации се намират в две съседни области на България и Румъния, които се характеризират с много близки връзки, а населението им има общи корени. Тази близост обуславя и общите им културни традиции и обичаи, съхранени и до наши дни, които се характеризират с богато материално и нематериално културно наследство, предавано във времето от поколение на поколение.

Областен информационен център – Силистра е част от националната мрежа от информационни центрове за популяризиране на Eвропейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ), регламентирана от Закона за управление на средствата от ЕСИФ. Центърът функционира в рамките на проект на Община Силистра, финансиран по Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.