ОИЦ – ЛОВЕЧ В ГРАД ТЕТЕВЕН

На 13 юни 2023 г. Областен информационен център – Ловеч проведе публично информационно събитие на открито в град Тетевен. Мобилният щанд на ОИЦ-Ловеч беше разположен на централния площад  пред сградата на община Тетевен в периода 10:30 – 12:30 ч. Приемната посетиха 16 души, сред които представители на общинска администрация, НПО, местния бизнес и граждани. Изнесеното събитие на ОИЦ-Ловеч беше на тема „Актуални и предстоящи процедури през 2023 г. по програмите, съфинансирани от ЕФСУ за периода 2021-2027 г.“.

               Заинтересованите лица се информираха относно предстоящите възможности по отдавна очакваната под-мярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности 2014-2020“, по-известна като мярката за подпомагане на инвестиции в неземеделски дейности, която се очаква да бъде отворена в близкия месец, възможностите за енергийно обновление на многофамилните жилищни сгради по етап II, както и изграждане на слънчеви системи за битова гореща вода (БГВ) и фотоволтаични системи до 10 kW с акумулатори за собствено потребление за домакинствата. Представителите на местния бизнес се интересуваха кога и какви процедури ще се отварят за подпомагане на МСП - процедура ,,Адаптирана работна среда”, ,,Нови умения”, ,,Подобряване на производствения капацитет на семейните предприятия”, възможността за наемане работна ръка чрез финансиране от ЕС и посредничеството на Бюрата по труда. С колегите от общината, в лицето на Силвия Вутева, Главен експерт „Проекти и програми“, обсъдихме бъдещите възможности за участие на общината, бизнеса, НПО, гражданския сектор и други заинтересовани лица в концепции за интегрирани териториални инвестиции, целящи да допринесат за икономическото развитие на територията, които ще бъдат финансирани чрез програмите, съфинансирани от Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ). ОИЦ-Ловеч имаше възможността да обсъди с представител на ДСП-Тетевен процедурите за финансиране на хора с увреждания, хора в неравностойно положение, социалното подпомагане и други видове подкрепа, очертани в програма РЧР 2021-2027г.

               Посетителите на откритата приемна в гр. Тетевен получиха информационни и рекламни материали на Областен информационен център - Ловеч, листовки и брошури с информация за програмите с европейско финансиране през новия програмен период, възможностите за бизнеса през 2023 г. и интегрирания териториален подход - посоката в бъдеще 2021-2027 г.

 

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕСИФ в България.