Официално откриване на реновираната църква „Свети Архангел Михаил" се проведе в град Рила

На 14.06.2023г. от 10:00ч. в църква „Свети Архангел Михаил“, гр. Рила се проведе официална церемония „Откриване на обекта“ по проект № BG16RFOP001-6.002-0012-C03 „Консервация, експониране и осигуряване на достъпност до антична и средновековна църква „Свети Архангел Михаил – град Рила“, одобрен за финансиране по приоритетна ос № 6 „Регионален туризъм“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Церемонията е по повод приключване на дейностите по консервацията, реставрацията и експониране на всички части на църквата „Свети Архангел Михаил“ и СМР за цялостната и социализация, опазване и достъпност и официално откриване на обекта.

Проектът е на стойност 1 480 047.66 лв., от които 1 258 040.50 лв. финансиране от ЕС чрез ЕФРР и 222 007.16 лв. национално финансиране.

Основната цел на проекта е превръщането на антична и средновековна църква „Свети Архангел Михаил“ –  гр. Рила в конкурентноспособна, културна туристическа атракция, част от туристическия продукт на територията на общината, привличаща значителен брой посетители и подобряваща качеството на туристическо преживяване в дестинация Рила.

Специфичните цели, водещи до постигането на основната цел на проекта са:

  • консервацията, реставрацията и експониране на всички части на църквата „Свети Архангел Михаил“;
  •  осъществяването на мерки за развитие и реклама на туристическия продукт да стимулира интереса на различни групи туристи;
  • увеличаването на туристическия поток да подкрепи развитието на местния бизнес в сферата на туристическите услуги.

Дейностите по проекта включват:

  • Изпълнение на дейности за консервация, реставрация, експониране и осигуряване на достъпност до антична и средновековна църква "Свети Архангел Михаил" в гр. Рила.
  • Доставка и монтаж на обзавеждане и оборудване за презентиране на църквата.
  • Реализиране на мерки за развитие и реклама на туристическия продукт.
  • Организация и управление на проекта.
  • Изпълнение на мерки за информация и публичност.
  • Провеждане на одит на проекта.

На проведената церемония по откриване на реновираната църква „Свети Архангел Михаил“ присъстваха г-н Лазар Чавков – заместник - кмет на община Рила, г-жа Виолина Станкова – ръководител на проекта, представители на Община Рила, експерти от Областен информационен център – Кюстендил, представители на регионални медии и заинтересовани лица.

По проекта предстои изпълнение на дейности за развитие и реклама на туристическия продукт и доставка и монтаж на обзавеждане и оборудване за презентиране в килийното училище. Туристическият продукт на общината ще бъде популяризиран посредством туристическия информационен център, интернет сайт и активно използване на килийното училище, където ще се провеждат интерактивните беседи и прожекции. Доставката и монтажа на обзавеждането и оборудването за килийното училище е свързано с презентирането и популяризирането на обекта на интервенция – църквата. Църквата „Свети Архангел Михаил“, както и килийното училище "Св.Св. Кирил и Методий" попадат в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов паметник на културата — „Ансамбъл "Бабинска махала" в гр. Рила.